Membrii Cenaclului „Cronograf” s-au întâlnit la Muzeul Judeţean la prima şedinţă din 2017

Joi, 12 ianuarie, la Muzeul Județean Satu Mare, cenacliștii de la „Cronograf” s-au reunit în prima ședință din acest an. Președinta cenaclului Loredana Știrbu a prezentat principalele realizări ale cenaclului din cursul anului 2016. A fost un an bogat în evenimente culturale la care au luat parte membrii cenaclului. Loredana Ştirbu a urat multă sănătate și succese membrilor în noul an. 

DSC_0001Pentru activitatea deosebită în cadrul cenaclului, un număr de membri au fost distinși cu  diplome 2pentru implicarea și susținerea activităților literare ale Cenaclului Cronograf”.

În prima parte a ședinței au fost prezentate câteva aspecte de ordin organizatoric, în principal, s-a prezentat Regulamentul – cadru de organizare și funcționare a Cenaclului literar „Cronograf”. Potrivit acestul regulament cenaclul și-a fixat drept scop să fie parte activă în efortul de creștere valorică și promovare a culturii sătmărene, să descopere și să încurajeze tinerele talente, să editeze anual câte o antologie a cenaclului.

DSC_0003Cenaclul literar „Cronograf” își desfășoară activitatea sub patronajul Asociației Scriitorilor de Nord-Vest. De asemenea, cenaclul își propune să promoveze creațiile literare ale membrilor săi, în revistele din țară și din străinătate. Va încerca să obțină sprijin din partea autorităților locale, de stat sau private pentru editarea cărților membrilor săi, organizarea unor concursuri literare, găzduirea de colocvii, conferințe, lansări de carte și comunicări științifice.

DSC_0005

Din cenaclu pot face parte doar persoanele recomandate de unul din membrii cenaclului, participarea inactivă la cenaclu fiind liberă. În cadrul cenaclului sunt interzise dezbaterile politice sau propaganda politică. Regulamentul mai cuprinde modul de conducere a cenaclului, precum și modul în care membrii își pot prezenta creațiile literare. Se va constitui și un Comitet de Organizare a Evenimentelor culturale cu un mandat de un an. Regulamentul a fost acceptat de către toți cei prezenți. S-a făcut propunerea ca în cadrul cenaclului să se înființeze o trupă de teatru.

DSC_0006Loredana Știrbu, președinta cenaclului, a prezentat cel mai recent număr al revistei „Cronograf”, nr. 4, decembrie, 2016. Acest număr care a apărut în condiții grafice excelente şi este ilustrat cu lucrările pictoriţei Elisabeta Talpoș. Din cele 52 de pagini ale revistei, 23 sunt rezervate poeziei. Semnează atât poeți consacrați ca Pavol Janik din Slovacia, Mihai Gălățanu, Maria Cecilia Nicu din Canada, Mihai Vintilă, Ioan Hada şi alţii. cât și tinere talente precum Alexandru Vaștag. În domeniul prozei reține atenția fragmentul de proză „Numele trăpașului șarg” de Dan Marius Cosma, fragment din romanul „La nord de sud”, aflat în lucru.

1Recent au văzut lumina tiparului volumul „memorabil”, de debut de poezie al tânărului Daniel Bogar, „În gând gând urat”, volum elogios prezentat în revistă de Felician Pop. Poetul este „o voce lirică puternică, cu o filozofie adâncă și o meditație poate ușor iconoclastă asupra existenței”. Un alt volum prezentat în revistă elogios de Cornelia Bălan Pop este „Veșmântul  poeziei”, care îl are ca autor pe reputatul om de cultură sătmărean, profesorul Teodor Curpaș. Cartea profesorului este „în întregime o vibrație a propriei existențe terestre”.

DSC_0007Cu ocazia primei ședințe din acest an a cenaclului, cenacliștii l-au avut ca oaspete pe Philippe Denhery, scriitor, poet, compozitor francez, care a sosit în mijlocul lor însoțit de profesoara Viorica Cherecheș. Oaspetele s-a declarat un admirator sincer au poporului român, el a considerat România o țară foarte frumoasă, o țară în care s-ar stabili definitiv cu plăcere. Philippe Denhery a citit din creațiile sale un grupaj de poeme, după care s-a întreținut cordial cu membrii cenaclului.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 12, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.