A apărut primul număr din acest an al revistei de opinii și atitudini culturale ”Mesagerul Albastru”

Semnalăm apariția unui nou număr al revistei cu un conținut bogat și atractiv, ”Mesagerul Albastru”, fondator Ioan Andreica. În primele pagini, Antoaneta Turda ne invită la lectură și ne prezintă cartea ”Vremea în cântec” de Livia Mărcan, un volum pus sub semnul confesiunii, cu poeme născute pe însoritul pământ al Italiei. Suntem invitați de autoare să abandonăm ritmul trepidant al vieții de fiecare zi în folosul meditației profunde.

Mesagerul Albastru nr 16.-page-001Pe următoarele pagini, Ioan Andreica face o evocare a poeților sătmăreni Emil Matei și Ion Bala, trecuți la cele veșnice. Primul a fost autorul volumului de poeme ”Traversând ființa”, apărut la Editura Litera în 1982. În volum, poetul a optat pentru poeme scurte dar clare și concise, având un mesaj direct, în care nu se remarcă influența cuiva. De la trecerea la cele veșnice a poetului Ioan Bala s-au împlinit în aceste zile doi ani. Poetul este adus în atenția tuturor, printr-un grupaj de poeme de mare valoare din volumul ”Sinele și alte nopți” apărut în 1998. Ioan Bala a demonstrat că ”este proprietarul unor lumi crepusculare descins dintr-un Bacovia târziu”.

Mariana Cristina Popan din Baia Mare semnează poeme un grupaj de poeme, iar Ioan Tipu Sălăjanu epigrame, din recentul lansat volum ”Caietul cu prietenii”. Paginile de proză cuprind povestirea ”Prichindelul cel Neastâmpărat” de Aurica Bîlc.

Situația creștinismului în Palestina și Imperiul Roman în secolul I-III e.n. Întâmplările și mitul despre Issus și soarta chiliilor de la mănăstirea Chilia ne sunt prezentat de Ioan Andreica în timp ce Ioan M. Lazar ne prezintă interesante date din biografia omului politic dr. Ilie Lazăr de Purcăreți (1895-1976). Este mai puțin cunoscut faptul că Ilie Lazăr de Purcăreți a fost primul care a pus steagul românesc pe Primăria din Cernăuți și a fost întemnițat de comuniști vreme de 18 ani.

Părintele stavrofor Radu Botiș ne oferă date și întâmplări de seamă din istoria creștină transilvană, fragmente din cartea ”Viața vie a unui mănunchi de creștini români”, carte apărută la Editura Enesis, acum mai mulți ani.

 Coperta și ilutrațiile din acest număr al revistei sunt realizate de Vasile Mic și George Dan.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 14, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.