Părintele Alexandru Tincu şi-a lansat cartea „Sfânta taină a preoţiei”

Joi, 4 aprilie 2013, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a avut loc lansarea celei de-a şasea cărţi a părintelui Alexandru Tincu, „Sfânta taină a preoţiei”, apărută la Editura Citadela din Satu Mare, cu o prefață scrisă de dr. Viorel Câmpean.

DSCN0105

În sală a fost prezent un numeros public iubitor de cultură, alături de care s-au aflat și oficialităţi judeţene: Valer Marian, senator de Satu Mare, Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, arhimandritul dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii de la Bixad, părintele dr. Cristian Boloş, precum și Aurel Pop, directorul Editurii Citadela.

Moderatorul lansării a fost Mircea Ardelean, fostul director al Bibliotecii Judeţene, actualul director al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare și membru în Consiliul Parohial. Sorin Martin Vereş, directorul de cabinet al prefectului judeţului Satu Mare a transmis mesajul prefectului dr. Eugeniu Avram.

Senatorul  Valer Marian a făcut referire la faptul că părintele Alexandru Tincu, prin cartea sa, dă încă o dovadă că este înzestrat cu harul scrisului şi că întotdeauna a fost omul cetăţii, încă de la răsturnarea vechiului regim totalitar. Timp de două mandate, părintele Tincu a îndeplinit funcţia de consilier judeţean, vreme în care s-a implicat activ în toate acţiunile culturale şi caritabile din Sătmar. Prin tot ce a făcut şi face în continuare, este un bun exemplu de urmat nu numai de către preoţi dar şi de către alţi oameni cu răspundere față de societate. Senatorul Valer Marian şi-a exprimat încrederea că Biserica va contribui în viitor la regenerarea societăţii româneşti, şi a făcut apel în acest sens către toate bisericile şi cultele ca împreună să lucreze pentru realizarea acestui scop.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a avut numai cuvinte de laudă la adresa părintelui Alexandru Tincu, care i-a păstorit întotdeauna cu multă înţelepciune pe sătmăreni. L-a felicitat pentru întreaga activitate depusă şi pentru cartea frumoasă şi utilă pe care a scris-o. Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a ţinut să menţioneze activitatea susţinută pe care părintele Alexandru Tincu a desfăşurat-o şi  o desfăşoară în domeniul cultural. I-a urat multă sănătate şi putere de muncă în continuare în domeniul publicistic.

DSCN0106Părintele arhimandrit dr. Emanuil Rus a precizat că lucrarea părintelui Tincu, care tratează una din cele şapte taine ale Bisericii Ortodoxe, Sfânta taină a preoţiei, este editarea lucrării de licenţă a autorului. Părintele arhimandrit s-a oprit asupra capitolului din carte care se ocupă cu trecerea în revistă a condiţiilor de admisibilitate în cler, conform epistolelor pastorale. A subliniat faptul că prima calitate de îndeplinit pentru a deveni preot este chemarea. Ca un sfat, a precizat că în condiţiile de astăzi este bine ca slujitorii bisericii, cei capabili, să aibă şi studii de doctorat.

Părintele dr. Cristian Boloş a scos în evidenţă faptul că părintele Alexandru Tincu îl slujeşte pe Dumnezeu de aproape o jumătate de veac. În tot acest timp a fost inima comunităţii, prin tot ce a făcut, a reuşit să pătrundă în sufletele credincioşilor şi să-i facă mai buni. Întotdeauna a fost preocupat şi de aspectele educative şi filantropice. A participat la toate evenimentele din viaţa credincioşilor pe care i-a păstorit de la leagăn şi până la mormânt. I-a învăţat pe toţi să fie creştini buni prin fapte bune, este un autentic mijlocitor între Dumnezeu şi om. Este cunoscut în tot judeţul ca un preot model. Părintele Tincu are la activ mulţi ani de zile în care a luptat „lupta cea bună” și pe tărâmul mass-mediei, atât la un foarte cunoscut cotidian sătmărean de știri, în reviste de cultură, cât şi la posturile TV locale, ca moderator de emisiuni religioase.

Scopul cărţii este de a da cinului preoţesc o carte de îndreptare, foarte utilă, părintele făcând o promisiune de credinţă din ajutorarea fraţilor mai tineri întru slujire, aşa cum alţi preoţi i-au modelat şi lui misiunea, preoţii Vasile Jude, Traian Pilca şi Ioan Ţolescu.

Aurel Pop, directorul Editurii Citadela și editorul cărţii, i-a mulţumit părintelui Alexandru Tincu pentru încrederea acordată şi încredinţarea manuscrisului pentru editare. Prin această carte s-a făcut un pas împortant spre editarea în viitor a altor lucrări cu specific teologic, la editura pe care o conduce.

Luând cuvântul în finalul manifestării, părintele Alexandru Tincu le-a mulţumit tuturor celor care au vorbit elogios despre cartea lui, senatorului Valer Marian în mod special pentru sprijinul financiar pe care l-a acordat pentru editarea cărţii. Nu în ultimul rând, le-a mulţumit tuturor celor care prin prezenţa lor l-au onorat la acest eveniment important din viaţa lui.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 6, 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.