Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu” a găzduit spectacolul dedicat lui Eminescu: „El n-a fost când era, el e când nu e”

Sub genericul „El n-a fost când era, el e când nu e”, luni, 16 ianuarie cu începere de la ora 17.00, la Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” a fost marcată Ziua Culturii Naționale şi ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu. La eveniment au participat membrii trupei de teatru Arttis „Iosif Ahmed” care au prezentat un colaj de versuri dedicate lui Mihai Eminescu.

DSC_0070Moderatoarea Viorica Shibata a vorbit despre semnificația zilei de 15 ianuarie. Declararea zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu are precedent în Europa. În Spania de exemplu, această zi este legată de marele dramaturg Miguel Cervantes. A mai luat cuvântul directorul instituției gazdă, Gheorghe Molnar. El a vorbit și despre realizarea instituției pe care o conduce, în anul care a trecut. Au fost organizate peste 100 de spectacole apreciate de către sătmăreni. Personal a interpretat un cântec dedicat lui Mihai Eminescu.

Au recitat din lirica eminesciană: Vlad Gavriș, Paula Flore, Patrik Berecz, Codruța Cadar, Teodora Oros, Lucian Kiss și Cristian Oros. Coordonarea trupei a aparținut lui Radu George Horotan, membrilor trupei „Arttis”.

DSC_0074Scriitorul și editorul George Terziu a arătat că personal este preocupat tot anul de opera lui Eminescu, fiindcă la marele poet te poți gândi permanent profund. A amintit că pe lângă calitatea de poet excepțional, Eminescu a fost și un bun cântăreț, este adevărat că avea o voce plăcută și interpreta cântece cu diferite ocazii. A mai remarcat faptul că Eminescu a publicat în timpul vieții sale o singură carte de poezii. Mai exact, cartea a apărut sub îngrijirea lui Titu Maiorescu. A fost mare din punct de vedere al creației literare dar, din păcate, a fost nevoit să ducă o viață austeră. Într-o vreme și-a câștigat existența ca sufleur la trupe de teatru. Puțini știu că a practicat acest lucru inclusiv la Moldova Nouă. Mihai Eminescu este făuritorul limbii moderne române. ”Noi cei de astăzi, trebuie să ne punem problema ce dăm noi României, nu ce ne dă nouă România”, a spus George Terziu, parafrazând un președinte american.

DSC_0076Din partea Cenaclului literar „Afirmarea” au citit din creațiile lor: inginerul Cornel Burcea, regizorul tehnic Dorel Iurcencu, președintele cenaclului Ioan Anițaș, scriitorul Ioan Marian Chiorean, profesorul Carol C. Koka, poetul Ioan Sălăjanu, scriitorul Mihai Sas, profesoara Rodica Cuc, redactorul coordonator al revistei „Eroii Neamului“ Voicu Șichet, și poetul Florin Leșcău.

DSC_0072Am reținut intervenția scriitorului Mihai Sas, care a redat un răspuns la „Luceafărul” lui Mihai Eminescu, în versuri, aparținând poetei Veronica Micle. Versurile au apărut în „Convorbiri literare” din 1875, la 1 decembrie. În arhiva istorică centrală din București se păstrează poezia autografă a Veronicăi Micle cu titlul „Răspuns la Luceafărul”:

„Drag mi-ai fost, mi-ai fost odată,/Dar n-a fost, n-o să mai fie/C-am văzut că fără tine/Lumea asta nu-i pustie./Și Luceafărul din ceruri/Place mult când se ivește/Dar apune și dispare/Soarele când răsărește./Tu Luceafăr mi-ai fost mie/Ce în zări de ziuă luce…/Ai apus și acum în soare/Eu privesc cu mult mai dulce”.

DSC_0071Alături de recitatori și-au dat concursul interpreții: Georgeta Govor, Diu Oșan și Ionel Bledea care au interpretat mai multe piese muzicale folk.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 16, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.