În comuna Apa au fost marcaţi 165 de ani de la nașterea dr. Vasile Lucaciu

Duminică, 22 ianuarie, la Centrul Cultural „Emil Matei” din Apa a fost marcată ziua de naștere a dr. Vasile Lucaciu, una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni. Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Apa, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Apa, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din comuna Șișești, Maramureș în colaborare cu Cenaclul Literar „Afirmarea” din Satu Mare.

DSC_0003

DSC_0002Manifestările au debutat cu puțin timp înainte de ora 12.00, la bustul Tribunului din curtea casei memoriale, unde participanții au depus jerbe de flori. De la ora 12.15, la Centrul Cultural „Emil Matei” a avut loc un amplu program cultural cu participarea unor înalte personalități din județul Satu Mare și Maramureș. Instituția Prefectului – Județul Satu Mare a fost reprezentată de consilierul Ioan Pal.

DSC_0001Au fost prezenți deputatul PNL Romeo Nicoară și deputata PSD Ioana Bran, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, din partea Muzeului Județean Baia Mare Oana Leșiu, din partea Asociației Culturale Renașterea Șișeșteană, col.(r) Gavril Babiciu, primarul comunei Apa, Vasile Radu Trandafir. Coordonatorul întregului program a fost învăţătorul Radu Viorel Anton.

DSC_0004

DSC_0007În cuvântul său, directorul Muzeului Județean, Felician Pop a prezentat aspecte din biografia Tribunului Vasile Lucaciu şi concluzii pe marginea celor două volume publicate între anii 1882-1885 „Instituțiuni filosofice”. A fost menționat faptul că autoritățile imperiale au încercat să-l reducă la tăcere, oferindu-i și posturi cu avantaje importante. Vasile Lucaciu a refuzat cu demnitate, alegând mai bine închisoarea. El nu s-a abătut de la drumul său, a luptat cu dârzenie pentru drepturile românilor, ca noi astăzi să putem vorbi românește.

DSC_0008

DSC_0011În anul 1918 Vasile Lucaciu s-a aflat în Italia, unde sfințea drapelele de luptă ale voluntarilor români. A fost un mare vizionar. A replicat autorităţilor imperiale că măsurile represive sunt în zadar, că el în viitor va fi deputat în parlamentul de la București, ceea ce s-a și împlinit. El este unul dintre aceia care și-au văzut visul cu ochii, Marea Unire a tuturor românilor. Felician Pop a mai spus că noi astăzi trebuie să-l percepem pe Vasile Lucaciu ca un mare învățător al nostru, ca pe un român adevărat. Să-l păstrăm în inimi ca pe un prieten, ca pe un mare om cu care ne putem mândri.

DSC_0017

DSC_0016A luat apoi cuvântul Oana Leșiu din partea Muzeului Județean Maramureș. Ea a făcut o amplă descriere a Complexului Memorial „Dr. Vasile Lucaciu” de la Șișești, unde se află Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor, ctitorie a Tribunului Unirii, locaș în care a fost înmormântat la 1 Decembrie 1922. De acest Complex ține și Școala în care a predat și casa în care a locuit timp de 30 de ani, casă care a fost construită la 1837, în interiorul căreia se păstrează mobilierul originar. Tot aici este amplasat și bustul Tribunului, operă a sculptorului Gavril Abrihan.

Șișeștiul este o străveche vatră românească, a cărei primă atestare documentară este la anul 1411. Complexul muzeal a fost organizat în perioada 1968-1972. Școala la care a predat a fost ridicată în 1905, cu două săli de clasă și cu locuința învățătorului. Între 1886-1890 a fost realizat Pavilionul de vară, ca loc de desfășurare a unor evenimente importante. Pe rafturi se odihnesc cărți valoroase, începând cu „Instituțiile Filosofice”, „Istoria lui Fotiu, urzitorul schismei grecești” și multe altele.

Sub coordonarea profesorilor Anca Andreescu și Felix Tarța, elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Apa au prezentat un frumos montaj literar-muzical închinat Tribunului. A venit apoi rândul elevilor școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din comuna Șișești. Tânărul poet Daniel Bogar a recitat o poezie pe care a scris-o și închinat-o acestui eveniment aniversar, cu titlul „Există în fiecare din noi”.

DSC_0014În partea a doua a programului, pe scenă au urcat membrii Cenaclului Literar „Afirmarea” din Satu Mare, condus de jurnalistul și scriitorul Ioan Anițaș. Georgeta Govor și Diu Oșan au interpretat mai multe piese muzicale, printre care și piese pe textul poetului din Apa, Emil Matei. Au citit poeme Ioan Anițaș, Ioan Tipu Sălăjanu, Cornel Burcea, Dorel Iurcencu, iar Angela Munteanu a interpretat cântecul „Veniți români din lumea-ntreagă”.

DSC_0026

DSC_0031

DSC_0033

DSC_0035

DSC_0037

DSC_0040A mai luat cuvântul directoarea Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Apa, Delia-Angela Olari, col. (r) Gavril Babiciu. S-a menționat faptul că Filiala Maramureș a Asociației „Cultul Eroilor” are în vedere ca Dr. Vasile Lucaciu să fie declarat Erou Național, precum Avram Iancu.

DSC_0042

DSC_0047

DSC_0051Col. (r) Gavril Babiciu și-a încheiat ampla incursiune în viața tumultuoasă și eroică pusă în slujba poporului român a lui Vasile Lucaciu cu cuvintele: „Glorie eternă Leului din Șișești”. Primarul comunei Apa, Vasile Radu Trandafir a mulțumit tuturor pentru cuvintele frumoase rostite și programul deosebit care a fost prezentat. În încheiere, a invitat asistența la Hora Unirii, având în vedere că peste două zile se vor marca 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 22, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.