24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Satu Mare

Marți, 24 Ianuarie 2017, manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au avut loc în organizarea Instituției Prefectului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare și Garnizoanei Satu Mare, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție.

DSC_0002Manifestările au debutat cu primirea persoanei oficiale, a prefectului judeţului Satu Mare, Radu Bud de către Garda de Onoare, după care a urmat intonarea Imnului național al României.

DSC_0004

DSC_0005

DSC_0008

DSC_0009

DSC_0011Preotul militar Cristian Silaghi a rostit o alocuțiune privind semnificația evenimentului de acum 158 de ani. Au fost prezentate principalele momente politice și diplomatice care au precedat înfăptuirea Unirii, atitudinea binevoitoare a Franței și a altor puteri europene față de idealul de unire al românilor.

A urmat depunerea de jerbe de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, a Consiliului Județean Satu Mare și a Primăriei și Consiliului Local Satu Mare. Asistența a urmărit defilarea Gărzii de Onoare. Toți participanții la manifestare s-au prins în Hora Unirii. După momentele oficiale reprezentanții instituțiilor și diferitelor asociații au depus jerbe de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza,cinstind astfel memoria domnului Unirii și mărețul eveniment de acum 158 de ani.

În zilele de 5 și 24 ianuarie 1859 a avut loc alegerea domnitorilor la Iași și la București. În ambele principate a fost ales colonelul Alexandru Ioan Cuza, așa cum au dorit forțele unioniste, punând puterile europene în fața faptului împlinit. Alegerea ca domnitor a lui Cuza în cele două principate a fost primită cu mare bucurie de toți românii de pretutindeni. Principala acțiune a lui Cuza a fost obținerea recunoașterii Unirii de către puterile europene, inclusiv de către Turcia. Cuza s-a afirmat de la început ca omul epocii și a deschis alături de Mihail Kogălniceanu calea unor mari reforme prin care s-au pus bazele statului român modern.

DSC_0014

DSC_0015

DSC_0018

DSC_0019

DSC_0021

DSC_0027

DSC_0029

DSC_0030

DSC_0032

DSC_0043

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 ianuarie 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.