„Istorie Milenară – Ţara Oaşului”, la Centrul de Informare și Marketing Turistic din Vama

La Centrul de Informare și Marketing Turistic din Vama, marți, 24 ianuarie s-a deschis o expoziție sub genericul „Istorie Milenară – Țara Oașului”, cu cele mai noi descoperiri arheologice din această zonă. Expoziția a fost prezentată de dr. Liviu Marta, arheolog specialist de la Muzeul Județean Satu Mare. Expunerea sa a fost însoțită de imagini proiectate care au susținut afirmațiile specialistului.

Printre aceste descoperiri se numără cele de pe Coasta Boineștiului. Acolo în preistorie a existat un punct fortificat, pe la anul 1.500 înainte de Hristos. Oamenii epocii se ocupau cu agricultura, dar a fost în același timp și buni luptători. Acest punct fortificat era și un centru de putere. A fost prezentat în cele mai mici amănunte și centrul fortificat de pe dealul Hurca de la Călinești-Oaș și cel de pe strada Horburilor.

În aceste locuri au fost descoperite arme, podoabe, ceramică, o serie de piese care au fost depuse ca ofrande în cinstea zeilor, din care oamenii au păstrat o bucată. Unele piese descoperite cu mult timp înainte, care au ajuns în muzeele din Ungaria, dar acum s-au reîntors acasă. E vorba de o adevărată colecție de topoare din bronz.

Topoare din epoca bronzului au fost descoperite și la Târșolț, iar la Batarci mai multe podoabe. Expoziția mai cuprinde și un impresionant număr de unelte microlite, topoare de piatră, ceramică. Țara Oașului a fost întotdeauna racordată la marile culturi europene, pe axa miceniană și nord-europeană. Ţara Oaşului prezintă foarte multe asemănări cu civilizația celților, referitor la obiceiuri, ritualuri, ceremonia nunții și căsătoriei. Țara Oașului face parte din civilizația costobocilor, parte din marea cultură a geto-dacilor. Aceasta a fost concluzia formulată de avocatul Vasile Moiș. Argumentele prezentate au demonstrat că nu suntem rupți de marile culturi ale preistoriei.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Ana Cicio. Ea a mulțumit specialiștilor că au adus la Centrul de Informare și Marketing Turistic din Vama, importante materiale arheologice care demonstrează legăturile străvechi ale Țării Oașului cu marile civilizații europene. Oșenii sunt păstrători peste veacuri ale vechilor valori din zorii istoriei.

Un alt specialist în problemele de istorie și etnologie a Țării Oașului, Remus Vârnav, a prezentat elemente de civilizație din acest domeniu. Au fost făcute cercetări în legătură cu nunta oșenească, care este un adevărat unicat în domeniu. Înregistrările prezentate au dat exemple elocvente, legate de bocet, dans, țâpurituri, colinde.

Despre asemănarea civilizației Țării Oașului cu cea celtică a vorbit și primarul comunei Vama, Vasile Corodan. A fost amintită răspândirea celților în Europa, așezarea lor în părțile noastre, până în Lituania. În această țară au fost identificate circa 70 de cuvinte care sunt identice cu cele din Țara Oașului.

Potrivit celor afirmate de dr. Liviu Marta, în perioada următoare se are în vedere organizarea unei expoziții cuprinzând vestigiile arheologice din Țara Oașului în Satu Mare, într-un cadru mult mai amplu.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 25, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.