La Muzeul de Artă din Satu Mare s-a deschis expoziția ”Un drum cât o sută de vieți” a artistei Renée Renard

Sâmbătă, 29 ianuarie 2017, la Muzeul de Artă Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de fotografii a artistei Renée Renard, având genericul ”Un drum cât o sută de vieți”. Manifestarea de excepție face parte din programul ”Reflections” inclus în proiectul Timișoara –  Capitală Culturală Europeană 2021. Tema expoziției are ca temă reconstituirea memoriei individuale și cunoașterea istoriei colective prin poveștile istoriei personale.

La vernisajul expoziției, alături de autoarea expoziției Renée Renard, a fost prezentă din partea Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, director dr. Daniela Bălu și directorul executiv al Forumului Democrat German din România, Transilvania de Nord, Josef Hölczli.

Dr. Daniela Bălu a rostit un cuvânt de bun venit la adresa celor care au ținut să fie prezenți la această frumoasă expoziție ”care luminează orașul nostru multicultural”. Expoziția este o poveste de viață tulburătoare care se confundă cu istoria șvabilor sătmăreni. Este un mod inedit și spectaculos de prezentare a istoriei, a modului în care fiecare om poate fi dramatic afectat de hotărârile politice și istorice.

Prin intermediul documentelor și fotografiilor de familie, Renée Renard își descoperă rădăcinile și istoria familiei sale. Provine dintr-o familie de coloniști germani și francezi stabiliți în Banat în secolul al XVIII-lea. Bunicii ei au fost deportați în Rusia, străbunicii deportați în Bărăgan, tatăl condamnat la muncă forțată la Canal, iar mama a fost exmatriculată din facultate.

După cel de-al Doilea Război Mondial, șvabii bănățeni au fost deportați în masă în Rusia, aproximativ 68.000 de persoane. Alte 40.320 de persoane au fost deportate în Bărăgan, alte 100.000 de persoane au fost condamnate la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, copiii lor fiind exmatriculați din instituțiile de învățământ superior.

Renée Renard a arătat că lucrările au fost selectate în urma unor competiții și manifestări internaționale din Franța, Portugalia, Spania, Lituania, SUA, Grecia, China. O lucrare din seria ”Rădăcini” a obținut premiul primăriei din Portret-Sur-Garonne, Franța în 2016. Expoziția a fost prezentată la Timișoara, Sarajevo, Jimbolia, Sibiu și Arad.

Artista i-a îndemnat pe cei prezenți să-și redescopere rădăcinile familiilor lor. Premergător deschiderii expoziției, au avut loc la Satu Mare activități specifice cu elevii de la Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger”. Aceștia au făcut cercetări asupra familiilor lor și și-au elaborat fiecare arborii genealogici, pe care îi prezintă în prima sală a expoziției.

Din Satu Mare, după terminarea războiului au fost deportați circa 5.000 de șvabi, bărbați între 18-45 de ani și femei între 18-30 de ani. Aceștia au fost deportați în Rusia, puși la munci istovitoare, mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată. După anul 1989 s-a hotărât ca în fiecare an deportații să fie comemorați.

Renée Renard a mai spus că expoziția este ”o poveste a familiei mele franceze din localitatea Tomnatic, cu rădăcini în Lorena secolului al XVIII-lea. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele și scrisorile și scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid”.

A mai luat cuvântul Josef Hölczli din partea Forumului Democrat German Satu Mare. El a spus că deportările de după război au fost nedrepte, Forumul Democrat German a hotărât comemorarea lor în fiecare an, ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Comemorarea din acest an este înnobilată de această expoziție.

Expoziția este un îndemn adresat tuturor de a descoperi originile familiilor lor. Organizatorii proiectului de la Muzeul Județean sunt Daniela Bălu și Diana Kincses, în colaborare cu Forumul Democrat German Satu Mare și Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger”, sub egida Consiliului Județean Satu Mare.

Expoziția este deschisă în perioada 28 ianuarie – 12 februarie 2017, la Muzeul de Artă din Piața Libertății nr. 21.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 28, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to La Muzeul de Artă din Satu Mare s-a deschis expoziția ”Un drum cât o sută de vieți” a artistei Renée Renard

  1. Am fost acolo și cu elevii mei care au fost tare încântați pregătindu-și arborele genealogic. A fost o ocazie foarte bună de a discuta copiii cu bunicii, cu părinții pentru a afla povești despre familia lor, pentru a aduna fotografii de familie, iar unii copii au auzit pentru prima oară istoria, povestea familiei lor. S-au bucurat și bunicii, și părinții văzând că pe copiii lor îi interesează nu doar calculatorul și Facebook-ul ci și trecutul propriei familii.Foarte frumos și educativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.