Serviciul Județean de Ambulanță cooptează medici pentru consultații la domiciliu

Serviciul de Ambulanță Județean Satu Mare are în conformitate cu prevederile Legii nr.95/2006, art.115 o structură distinctă denumită “Compartiment de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat”, funcționând începând cu data de 01.07.2015 doar în procent de 43%, nefiind funcțională 24 din 24 de ore. În dotarea compartimentului de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar se află autoturisme de transport-ACD pentru medicii de gardă în vederea efectuării consultaţiilor la domiciliu.

În cadrul acestui compartiment pot efectua gărzi şi medici de familie din afara structurii serviciilor de ambulanţă. Coordonarea activităţii de consultaţii de urgenţă se face prin dispeceratul medical de urgenţă, aceasta putând fi realizată, unde este posibil, în colaborare cu medicii de familie. Compartimentul de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat funcţionează în regim de gardă şi/sau ture de cel mult 12 ore.

Tariful orar este în funcție de gradul profesional al funcției respectiv medic, medic specialist sau medic primar și în conformitate cu art.3 al.5 din Legea nr.284/2010 și Legea nr.250/2016.

Având în vedere numărul redus de medici, Serviciul de Ambulanță Județean Satu Mare nu poate organiza activitatea compartimentului de consultații de urgență la domiciliu cu utilizarea autospecialelor de tip ACD aflate în dotare 24 din 24 ore.

Prin funcționarea acestui compartiment s-ar degreva din numărul solicitărilor înregistrate spre rezolvare de către echipajele medicale de urgență, solicitări clasificate “cod verde“, unde prezența medicului pentru diagnosticare este esențială și vitală. Astfel s-ar reduce și timpul de răspuns pentru alt gen de solicitări (cod roșu și galben), ceea ce ar duce la rezolvarea unui număr mai mare de solicitări și un timp de rezolvare mai scurt.

Astfel, se impune cooptarea de medici de medicină generală și medici în specializările medicină internă și pediatrie din afara unității și includerea acestora în echipa de gardă a instituției, prin încheierea de contracte individuale de muncă cu timp parțial. Echipajul pentru consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat este format din ambulanțier și medic.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 30, 2017. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.