La Biblioteca Județeană Satu Mare s-au sărbătorit 165 de ani de la nașterea lui Vasile Lucaciu

Marți, 31 ianuarie, în sala ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, a avut loc o manifestare de înaltă ținută patriotică, dedicată ”Leului de la Șișești”, dr. Vasile Lucaciu, de la a cărui naștere s-au împlinit 165 de ani.

Manifestarea intitulată ”Vasile Lucaciu, Ecouri literare” a fost organizată de conducerea Bibliotecii Județene Satu Mare, Clubul Creatorilor ”Afirmarea”, elevi ai Colegiului Național ”Ioan Slavici” și Trupa de teatru ”Arttis”.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, care i-a salutat pe cei prezenți, printre care viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, pe toți colaboratorii și membrii mass-mediei.

Meritul lui Vasile Lucaciu este că a propagat credința în dreptatea cauzei românești. El contează în istoria noastră ca un erou legendar. Numele lui face să vibreze toată suflarea românească. El a fost asemănat de români cu un al doilea Moise. Viața și activitatea lui este cuprinsă în zeci de lucrări și studii. Numai la Biblioteca Județeană Satu Mare se află peste 40 de cărți despre Vasile Lucaciu.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher a vorbit despre însemnătatea momentului comemorat și a ilustrat patriotismul dr. Vasile Lucaciu cu un frumos citat din Barbu Ștefănescu Delavrancea. Dr. Vasile Lucaciu a fost un mare bărbat, care a luptat pentru idealul național. ”Este îmbucurător faptul că la această manifestare participă foarte mulți tineri și oameni de toate vârstele, care aduc un omagiu binemeritat dr. Vasile Lucaciu”, a spus viceprimarul Doina Feher.

Din partea Bibliotecii Județene Satu Mare a luat cuvântul dr. Viorel Câmpean, care a făcut o prezentare a celor mai importante momente din viața și activitatea tribunului, cuprinsă între anii pe care i-a trăit pe acest pământ, 1852-1922. Vasile Lucaciu s-a născut în casa învățătorului Mihai Lucaciu din localitatea Apa. Au fost trecute în revistă anii de studiu, doctoratul luat la Roma, activitatea ca preot și luptător pentru drepturile românilor, Vasile Lucaciu a devenit în scurt timp un ”om-drapel” al românilor.

S-a vorbit despre legăturile strânse pe care le-a avut cu Roma. Viața lui Vasile Lucaciu este o pagină de aur în istoria românilor. El a devenit un exemplu pentru generațiile care l-au urmat. A fost autor de numeroase studii, a fost dascăl desăvârșit, ctitor de biserici, deputat în parlamentul imperiului, mai apoi în parlamentul României Mari.

Despre viața și activitatea lui s-a scris mult. A fost imortalizat în statui, busturi, plăci comemorative. Vasile Lucaciu a pus ultimele cărămizi la Unire din străinătate, acolo unde a militat intens pentru această cauză, în marile capitale ale Occidentului. A înființat primul periodic românesc la Satu Mare care purta titlul ”Satu Mare”, a scris cărți de teologie și filozofie.

Ca profesor a avut o activitate meritorie la Liceul Catolic Regesc din Satu Mare. A continuat cu succes opera de predare a limbii române, operă începută de Petru Bran. Ultimii ani pe care i-a petrecut la Satu Mare au fost cei mai grei. Fiind bolnav, a decedat la 29 noiembrie 1922. La trecerea lui în eternitate au fost prezenți la Satu Mare și l-au petrecut pe ultimul drum, la Catedrala din Șișești, numeroase personalități ale vieții politice și culturale.

Cuvinte frumoase la adresa tribunului au fost rostite și de jurnalistul Ioan Anițaș, președintele Asociației Creatorilor ”Afirmarea” Satu Mare. El s-a declarat mândru de faptul că Vasile Lucaciu s-a născut în comuna sa natală, acolo unde prin strădania părintelui Petre Bologan a fost inaugurată Casa memorială ”Vasile Lucaciu”. Ioan Anițaș a dat citire unui poem scris de el pentru acest eveniment, poem care cinstește memoria marelui om al națiunii.

Au urmat momentele muzicale ale căror protagoniști au fost Georgeta Govor și Diu Oșan, care au interpretat mai multe cântece pe versurile regretatului poet originar din Apa, Emil Matei. Angela Munteanu, interpretă de muzică populară, a încântat publicul cu două piese muzicale: ”Când am plecat din satul meu”și ”Veniți români din larga zare”.

Printre cei care au recitat versuri s-a numărat ing. Cornel Burcea și regizorul tehnic Dorel Iurcencu, de la Teatrul de Nord Satu Mare. Dorel Iurcencu a citit poezia ”La arme români!”, poezie mobilizatoare apărută în preajma intrării României în Războiul de Întregire Națională. Au fost rostite cuvinte mobilizatoare în apărarea interesului național. S-a răspuns la întrebările ”Ce ne învață istoria?” și ”Care este rolul poeților care se află în slujba națiunii?”.

În partea a doua a manifestării, asistența a participat la o scurtă reprezentație teatrală, realizată de membrii trupei de teatru Arttis, format din elevii din clasa a XII-a, profil pedagogic, de la Colegiul Național ”Ioan Slavici”, sub îndrumarea profesoarei Alina Dragoș și a lui Dorel Iurcencu. A fost prezentat un fragment de teatru intitulat ”Scene din viața lui Vasile Lucaciu”, scris de Dan Tărchilă.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 31, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.