Domeniul silvic din județul Satu Mare, în atenția Autorității Teritoriale de Ordine Publică

În cadrul ședinței Agenției Teritoriale de Ordine Publică din județul Satu Mare, din data de 31 ianuarie 2017, condusă de subprefectul Tamas Altfatter împreună cu Veron Andrei, președintele ATOP Satu Mare, în cadrul ordinii de zi a fost pus în discuție Domeniul silvic din județul Satu Mare.

Județul Satu Mare are o suprafață de fond forestier de 66.000 ha din care Direcția Silvică Satu Mare subunitatea a RNP-Romsilva București are în administrare o suprafață de pădure totală de 46081 ha din care 28322 ha păduri proprietate publică a statului, precum și o suprafață de 17759 ha păduri aparținând altor proprietari (U.A.T.-uri, composesorate, parohii, persoane juridice și fizice. Diferența de cca. 19900 ha, este administrată parte de cele 3 ocoale private (Tășnad, Ardud și Ciumești) și o parte este neadministrată. Direcția Silvică Satu Mare gospodărește aceste suprafețe prin cele 5 ocoale (Borlești, Livada, Tășnad, Negrești-Oaș și Satu Mare) având un număr de 16 districte și 88 de cantoane silvice.

În anul 2016 au fost efectuate un număr de 753 inspecții în urma cărora a fost identificat un volum de masă lemnoasă tăiată ilegal de 486 mc din care 156 mc au fost justificați printr-un nr. de 82 acte de convenții și 89 mc au fost justificați prin 15 acte de infracțiuni. Diferența de 241 mc a fost imputat personalului silvic răspunzător. Cuantumul total al amenzilor convenționale rezultate în urma întocmirii acestor 55 de acte de contravenție este de 182.200 lei. Prin urmare raportat la suprafața administrată rezultă un volum de 0,01 mc/ha ceea ce ne încadrează sub media națională a tăierilor ilegale.

Având în vedere faptul că majoritatea cetățenilor din județ își încălzesc locuințele cu lemne precum și faptul că o mare parte a populației care și-au asigurat încălzirea cu instalații pe gaz au revenit la instalațiile bazate pe material lemnos, având în vedere scumpirea accentuată a gazelor, cererea de material lemnos de foc a crescut considerabil și implicit a crescut presiunea asupra pădurii. Pe același considerente a crescut cererea de material lemnos de foc și din partea populației de peste granițele limitrofe județului, în special din Ungaria.

În cursul anului 2016 au fost controlate și verificate în trafic un număr de 445 de vehicule fiind constatate 27 contravenții și o valoare a amenzilor de 45900 lei confiscându-se 159 mc material lemnos și 147 bucăți brazi de Crăciun.

În cadrul acțiunilor executate de personalul unității Inspectoratului Județean de Jandarmi independent au fost verificate un număr de 27 de persoane care transportau material lemnos pe drumurile forestiere însă acestea dețineau documente legale de transport și proveniență a materialului lemnos. Pentru prevenirea faptelor ilicite în acest domeniu începând cu luna decembrie 2016 a fost întocmit un grafic de controale executate cu lucrătorii silvici în zona localității Petea, Dorolț și Dara.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 1, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.