A III-a ediție a Concursului Internațional de Staroste și Tarafuri folclorice, duminică la Ser

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprjinul Consiliului Județean, organizează duminică,  5 februarie 2017, de la ora 15:00, cea de-a III-a ediție a Concursului Internațional de Staroste și Tarafuri de muzică populară, în localitatea Ser.

Starostele (se folosește și forma „taroste”), este personajul foarte important în desfășurarea nunții. Persoana starostelui este aleasă de tineri în înțelegere, acesta face parte dintre neamurile unuia sau din cercul de prieteni și cunoscuți ai tinerilor sau părinților lor. În trecut era unul din „chemătorii” la nuntă.

În Oaș poate fi și femeie, în celelalte zone ale județului numai bărbați. Starostele recită ciclul orațiilor care subliniază despărțirea tinerilor de părinți – iertăciunile („bulciugul” termen care se mai folosește în zona noastră), urări și închinări de felicitare a nașilor.

Se mai fac urări la înmânarea darurilor (la maghiari este tradițional dansul miresei, ocazie cu care se strâng daruri în bani la „cumpărarea miresei”, ultimul dansator fiind mirele), și tot la maghiari se fac urări la aducerea bucatelor la masă și ospăț. Ultima obligație a starostelui este strângerea darurilor pentru tineri.

Taraful este o formație muzicală, constând dintr-un grup mic de lăutari (de la 3 până la 8 muzicanți), care cântă muzică lăutărească sau populară.

Concursul internațional de staroste și tarafuri are rolul de a populariza și a conserva orațiile tradiționale și specifice zonelor de folclor definite de județul Satu Mare precum și muzica populară tradițională specifică zonei. De asemenea, muzicanții se întrec în măiestrie și conservarea folclorului muzical autentic și tradițional.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 2, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.