Loredana Știrbu a citit la ședința Cenaclului ”Cronograf” un fragment din romanul în pregătire ”Oglinda Gorgonei”

Joi, 2 februarie, în sala Steuer de la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare, a avut loc o nouă ședință de lucru a Cenaclului ”Cronograf”. În prima parte a ședinței, președinta cenaclului, Loredana Știrbu a înmânat carnetele de membru cenacliștilor care și-au manifestat dorința de a face parte din Asociația Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare, asociație înființată în urmă cu opt ani și al cărui președinte este Felician Pop. De asemenea, pentru data de 8 februarie, de la ora 15:00 a fost planificată lansarea cărții lui Bogdan Crivăț, ”Bocetul șamanului” care se va desfășura în sala mare a Muzeului Județean Satu Mare.

Scriitoarea Loredana Știrbu a citit un fragment de proză din romanul său aflat în pregătire ”Oglinda Gorgonei”, lectură audiată cu mult interes de participanții la ședința cenaclului.

Despre fragmentul citit a vorbit elogios scriitorul Mihai Sas, care a spus că: ”Am audiat un fragment scris în mod realist, frumos, plăcut la auz. Este important că am retrăit aici  lumea copilăriei mele. Avem în față o creație care îmi place foarte mult. Merită ca Loredana să scrie cât mai mult că are talent”.

Ana Cicio a spus: ”Este un crâmpei de viață real, cu personaje ce-și trăiesc existența patriarhală într-un sat din Ardeal. Pare că este o liniște înaintea furtunii. Livia Mărcan a fost de părere că Loredana Știrbu este o scriitoare talentată, fragmentul citit arată măiestria sa artistică, are armonie în ceea ce spune și prezintă pentru cititori evenimente ce se petrec aici. Cred că va reuși să păstreze linia până la finalul romanului”.

Ioan Andreica a subliniat că Loredana este pricepută, romanul este bine construit, este curios de finalizarea acestui roman, în care totul este natural, descris frumos și va fi o mare plăcere să fie citit.

La cenaclu a participat împreună cu Radu Ulmeanu și romancierul orădean Cătălin Suciu, care a apreciat modul de lucru din cenaclu spunând că ”romanul are forță iar în proză este important să creezi atmosferă. Loredeana creează atmosferă, ceea ce este foarte greu de realizat. Se confundă cu timpul din lumea povestirii, este un talent, un scriitor veritabil, născut nu făcut”.

Felician Pop a afirmat că: ”Loredana scrie în stil tradiționalist, nu e bine să scrii contra curentului. Dintr-un fragment așa mic este greu să tragem o concluzie, autoarea ar trebui să exploreze și alte formule de expresie, ce ar da o și mai mare originalitate textului. Scrierea ei are echilibru”.

Kereskényi Sándor a afirmat că nu cunoaște textul Loredanei dar titlul este grăitor, poetic, mitologic. Aici imaginarul este în centru și sugerează liniștea dinaintea furtunii din unghiul din care vom vedea totul altfel, armonia este doar de suprafață, sunt metafore grăitoare, de mare talent”.

Radu Ulmeanu a spus că Loredana este o scriitoare bine cotată, dar cele câteva pagini din roman sunt ca un fir de nisip de pe o plajă. Au mai rostit cuvinte de apreciere Vasile Conioși Mesteșan, Dana Criste, Robert Laszlo, Florin Leșcău, Maria Țiproc, Daniel Bogar.

În final, Loredana Știrbu a mulțumit și a precizat că povestirile ei au un sâmbure de adevăr, iar personajele din roman sunt bunicii ei și o mătușă care în timpul războiului s-a refugiat din satul natal Necopoi. ”Cred că întâmplările lor merită o povestire în care eu trebuie să fiu atentă la multe lucruri, la detalii, este liniștea din fața furtunii așa cum a povestit bunica mea. Titlul cred că reflectă ce va fi în roman”.

La ședința următoare a cenaclului va citi Ana Cicio.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 3, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.