Parlamentul României a votat bugetul de stat pe anul 2017 și bugetul asigurărilor sociale

Marți, 7 februarie 2017, Parlamentul României a votat bugetul de stat pe anul 2017, cu 208 voturi ”pentru” și 105 voturi ”împotrivă”. Tot atunci, bugetul asigurărilor sociale pe anul 2017 a fost adoptat cu 208 voturi ”pentru” și 107 ”împotrivă”. Cum era de așteptat, parlamentarii PNL, USR și PMP, au votat împotrivă. După părerea lor, acest buget ar încălca responsabilitățile fiscale, că nu ar susține parteneriatul, economia de piață și că este un buget de consum. Mai departe, i se impută bugetului lipsa banilor pentru investiții.

Din sfera criticii a mai fost reținut pericolul că unele prevederi ar duce la folosirea netransparentă a banilor, se prevăd derogări de la legile finanțelor publice. S-a mai imputat noului buget faptul că sumele ar putea fi mutate între programe sau capitole, printr-un simplu ordin al vicepremierului.

Față de o primă variantă de buget, Guvernul a majorat sumele alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde la 16,5 miliarde de lei și a redus fondurile alocate Serviciului Român de Informații. Administrația prezidențială are un buget cu 15% mai mic față de anul 2016. La SRI, bugetul este de 1,7 miliarde, în scădere cu 9,4%.

Primul ministru Sorin Grindeanu a declarat că bugetul este axat pe proiecte. ”Bugetul nu mai este de tip contabil, cum a fost până acum. Noi, pentru prima dată, am finanțat prin acest buget programele cu care am venit în fața cetățenilor în programele de guvernare”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Premierul a mai adăugat un mesaj de stabilitate pentru investitori, promițând sprijinul Guvernului pentru mediul de afaceri. ”Avem în vedere în continuare debirocratizarea, reducerea taxelor și facilitarea accesului la finanțare”. Premierul a mai menționat în mod expres, ca un fapt deosebit, încadrarea într-un deficit de 3% și alocarea a 2% pentru Armată, fapt care se întâmplă prima dată.

Ministerul Sănătății primește 33,8 miliarde de lei, Ministerul Educației, 25,02 miliarde de lei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, 79,7 miliarde de lei, Ministerul Transporturilor, 13,7 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, 6,9 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii, 17,4 miliarde de lei, Ministerul Energiei, 467 milioane de lei, Ministerul Energiei, 302 milioane de lei, Ministerul Apărării Naționale, 16,3 miliarde de lei, Ministerul Afacerilor Interne, 11,29 miliarde de lei, Ministerul Afacerilor Externe, 779 milioane de lei, Ministerul Justiției, 3,18 miliarde de lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, 765 milioane de lei, Ministerul Mediului, 471 milioane de lei, Ministerul Apelor și Pădurilor, 347 milioane de lei, Ministerul Tineretului și Sportului, 432 milioane de lei, Ministerul Turismului, 80 milioane de lei, Ministerul Culturii și Identității Naționale, 766 milioane de lei, Ministerul Cercetării și Inovării, 1,76 miliarde de lei, Ministerul Comunicațiilor, 510 milioane de lei, Ministerul Românilor de Pretutindeni, 19,2 milioane de lei, Ministerul pentru Dialog Social, 11,7 milioane de lei, Ministerul pentru Relații cu Parlamentul, 7,32 milioane de lei, Ministerul Finanțelor, 3,26 miliarde de lei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 8, 2017. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.