La Biblioteca Județeană a fost lansată o nouă antologie a Cenaclului ”Afirmarea” și un nou CD al Georgetei Govor

În Sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, miercuri, 8 februarie, 2017 a fost lansată o nouă antologie a Cenaclului literar ”Afirmarea”, volum apărut la Editura sătmăreană Inspirescu, condusă de omul de cultură și scriitorul George Terziu. Volumul ”Antologie-Afirmarea 2016. Poezie și proză”, apare sub corordonarea președintelui Clubului Creatorilor Sătmăreni, jurnalistul Ioan Anițaș.

Cuvântul de salut la adresa iubitori de literatură aflați în sală, a fost rostit de directorul adjunct al bibliotecii, Paula Horotan. Aducerea în fața cititorilor a acestei antologii și a noului CD dovedește că în Satu Mare se face multă cultură și de foarte bună calitate. Paula Horotan a salutat prezența la eveniment a viceprimarului municipiului Satu Mare, Doina Feher.

Primul care a luat cuvântul a fost președintele cenaclului, jurnalistul Ioan Anițaș. El a mulțumit tuturor celor care au contribuit la apariția antologiei și a noului CD, în primul rând Primăriei Satu Mare. Acest eveniment editorial demonstrează că în Satu Mare se promovează în mod constant autorii valoroși ai Sătmarului.

Viceprimarul Doina Feher a catalogat această lansare ca fiind un eveniment important în cultura municipiului. A precizat că Primăria și Consiliul Local Satu Mare vor sprijini și în viitor activitățile culturale. A mulțumit Asociației Creatorilor Sătmăreni pentru toate activitățile culturale pe care le-a desfășurat până în prezent.

Poetul și criticul literar Ioan Nistor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a făcut o interesantă prezentare a unor aspecte din istoria Cenaclului ”Afirmarea”. S-a referit și la începuturile literaturii române în Satu Mare, odată cu Marea Unire din 1918. Apariția primelor publicații românești în 1919 s-a datorat unor excepționali patrioți și oameni de cultură care au activat aici, cum au fost Vasile Lucaciu și Dariu Pop. Publicațiile românești au apărut foarte mai târziu la Satu Mare deoarece, sub vechiul imperiu, în tipografiile sătmărene lipseau  literele românești.

Un alt moment important în perioada postbelică a fost înființarea la Liceul ”Mihai Eminescu”, la 27 octombrie 1919 a Societății de lectură a elevilor, practic primul cenaclu românesc din orașul nostru. Vorbitorul a subliniat și rodnica activitate pe tărâm cultural a lui G.M. Zamfirescu, apariția în 1929 a revistei ”Muguri”, activitatea lui Alexandru Nicorescu, proiectul nerealizat al revistei ”Fata Morgana”. Alți animatori culturali la Satu Mare au fost Constantin Ghe. Popescu, Octavian Ruleanu și alții, care au făcut din revista ”Afirmarea” o publicație de nivel național.

De-a lungul anilor au fost editate mai multe antologii ale cenaclului ”Afirmarea”, în 1978, 1980, 1983, apoi 2003,2004, și 2015. Poetul Ioan Nistor a avut și o serie de sugestii pentru viitor, și anume ca aceste antologii să cuprindă mai multă proză și să dea spațiu și pentru tinerii creatori sătmăreni.

Inginerul Claudiu Govor a vorbit despre noul CD al interpretei de folk Georgeta Govor, ”Pasărea gând”, o excepțională realizare în materie. CD-ul a fost realizat în Studioul de înregistrări al lui Adrian Dragoș din Odoreu. Albumul cuprinde un număr de șapte compoziții noi, cuprinde piese pe versurile poeților sătmăreni. Include prelucrări și reluări de pe CD-ul ”Noapte albă”, respectiv ”Grai de cânt”, apărute anterior. Cei prezenți au audiat piesele interpretate cu un profesionalism desăvârșit de Georgeta Govor, acompaniată la chitară de Diu Oșan.

Coperta albumului a fost realizată de Carmen Bala și Gabriel Huluga, editor fiind Sc Gerodar SRL Satu Mare, iar producătorul Claudiu Govor, care a mulțumit tuturor pentru colaborare, autorilor de texte, Clubului Creatorilor ”Afirmarea” și Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”. Acest CD constituie o premieră națională prin faptul că reunește cântece pe versurile poeților sătmăreni, fiind un semn că aici la Satu Mare avem creatori valoroși,

Georgeta Govor a vorbit despre compozițiile de pe CD și poeții care sunt autorii versurilor:  Gheorghe Cormoș, Ion Bala, Corina Petrescu, Ioan Nistor, Ion Baias, Emil Matei, Dorin Sălăjan, George Terziu, Ioan Sălăjanu și Ioan Coriolan Anițaș.

Din sală a luat cuvântul George Terziu, editorul volumului care a vorbit laudativ la adresa unor membri ai cenaclului, care au o contribuție importantă, susțin activitatea acestuia, Ing. Cornel Burcea, profesorul Carol C. Koka, autor a două cărți despre activitatea cenaclului, în anul 2014 și 2015. După părerea lui George Terziu câțiva autori valoroși lipsesc din antologie, ceea ce nu este bine. ”Antologia este o dovadă că la Satu Mare se face cultură”, a spus George Terziu. A mai remarcat că acum este timpul ca să existe și o antologie a literaturii sătmărene.

Gheorghe Cormoș a vorbit despre continuitatea unui adevărat brand al Cenaclului ”Afirmarea”, despre nemulțumirea că antologia lansată astăzi nu cuprinde și creatori mai tineri, aparținătoare generației de după 1989. Gheorghe Cormoș a mulțumit lui Dumitru Păcuraru care întotdeauna a întins o mână de ajutor cenaclului. În partea finală au avut cuvântul autorii incluși în antologie, care au citit din creațiile lor: Ioan Anițaș, Gheorghe Cormoș, Carol C. Koka, Liliana Lazăr Doboș, Ioan Nistor, Vasile Mic, Ioan Tipu Sălăjanu și George Terziu.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 8, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.