Col. (r) Voicu Șichet și-a lansat la Biblioteca Județeană Satu Mare cea de-a cincea carte, ”Pe urme de eroi”

Joi, 9 februarie 2017, în sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc un eveniment cultural de excepție. Col.(r) Voicu Șichet și-a lansat cea de a cincea carte, ”Pe urme de eroi”, apărută la Editura Citadela din Satu Mare. Această carte atât de necesară a apărut sub egida Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Asociația Civică Tempora. Evenimentul editorial a fost moderat de Lacrima Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare.

La lansare au fost prezenți dr. Viorel Câmpean, dr. Daniela Bălu, director adjunct la Muzeul Județean Satu Mare, părintele dr. Cristian Boloș, col.(r) Mircea Blideran, dr. Aurel Pop, editorul cărții care face parte din Colecția ”Din istoria presei sătmărene”. Cartea cuprinde o reunire a tuturor articolelor apărute în rubrica ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”, apărute pe parcursul a 29 numere ale revistei ”Eroii Neamului”.

Col.(r) Voicu Șichet s-a născut la 14 iunie 1961 la Satu Mare. Școala primară a urmat-o la Tătărești, iar clasele de liceu la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. Din 1986 a urmat Școala de Ofițeri a MI de la Băneasa. A lucrat în cadrul SRI până în octombrie 2006. A urmat și Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Acum este secretarul Asociației Tempora, redactorul coordonator al revistei ”Eroii Neamului. Este autorul cărților: ”Dicționar de tătărășisme” (2011), ”Cântece pentru ultimul drum” (2013), în colaborare, ”200 de ani de la zidirea Bisericii din Tătărești” (2014), ”Eroii Neamului la al XXV-lea pas. Indici bibliografici și popas de suflet” (2016).

Așa cum menționează dr. Viorel Câmpean în primele pagini ale cărții, autorul a reușit transformarea unei rubrici într-o carte. Personal a avut convingerea, încă de la primele ”Jurnale”, că acestea vor ajunge într-o zi între coperțile unei cărți, iar acum autorul a reușit să ducă la bun sfârșit ceea ce și-a propus. Cartea este o propagandă bună pentru unitatea națională, a arătat dr. Viorel Câmpean. Autorul cărții speră că prin rândurile sale îi va sensibiliza pe cei în măsură să facă demersurile necesare și să sprijine reamplasarea Statuii Eroului Necunoscut în Piața Libertății din municipiul Satu Mare, acum când se apropie centenarul Marii Uniri de la 1918.

Dr. Viorel Câmpean a vorbit frumos despre satul natal al autorului, Tătărești, de faptul că autorul a scris și două cărți despre biserica din acest sat. Au fost amintite apoi toate cărțile pe care le-a scris până acum, și care demonstrează o statornică iubire de țară, de locurile natale și de biserică. Cât despre autor, dr. Viorel Câmpean a spus că este un om foarte bun, lăudat de toată lumea din satul natal, unde a înființat Asociația Fiii Satului și în general, de către toți cu care colaborează. Vorbitorul i-a urat în final, multă sănătate și putere de muncă pentru a continua activitatea lui de cercetător, scriitor și redactor coordonator.

Dr. Daniela Bălu a precizat că autorul a reușit să scoată o carte frumoasă, rezultată în urma unei activități de cercetare cum nu s-a mai făcut. Cartea este un instrument unic, foarte util viitorilor cercetători, ea contribuie la păstrarea memoriei istoriei neamului românesc. În esență, cartea este un catalog al mormintelor aflate pe teritoriul județului, și a tuturor însemnelor puse la căpătâiul eroilor din timpul războiului, care și-au dat viața pentru patrie. Este primul catalog de acest fel, un manual de istorie locală, o carte despre patriotism. Autorul nu numai că scrie despre monumente, dar se și zbate pentru a fi reabilitate și readuse în atenția contemporanilor, astfel asumându-și anumite responsabilități. Dintre neîmplinirile autorului, dr. Daniela Bălu a amintit reabilitarea Cimitirului Eroilor din Satu Mare și reamplasarea Statuii Eroului Necunoscut. Cu toții putem contribui la realizarea acestor obiective.

Colonelul (r) Mircea Blideran, a caracterizat cartea lansată drept o mare realizare, cu evident caracter științific. Personal a avut plăcerea să participe la activitatea de identificare a acestor monumente în două ocazii, Voicu Șichet a făcut această activitate timp de mai mulți ani, fără să aștepte recompense materiale. Colonelul Blideran a vorbit și de spre activitatea de redactor coordonator a lui Șichet Voicu și în general activitatea lui pe tărâm cultural, activitatea sa în cadrul Asociației Cultul Eroilor, domeniu în care autorul are meritul de a fi contribuit decisiv la revigorarea Cultului Eroilor. Colonelul Blideran și-a exprimat regretul că la această manifestare nu a fost prezent niciun reprezentant al autorității județene sau locale.

Părintele dr. Cristian Boloș a mulțumit lui Dumnezeu că i-a dat autorului inspirația de a se ocupa în chip profesionist de acest domeniu, de evidența mormintelor eroilor din județul Satu Mare. În acest scop s-a deplasat în fiecare localitate și totdeauna a luptat pentru ca memoria eroilor să dăinuiască. În Biserică, eroii neamului sunt totdeauna pomeniți, cu ocazia slujbelor religioase. Părintele Cristian Boloș a avut cuvinte de apreciere și la adresa muncii de coordonator a lui Voicu Șichet, în redacția revistei de cultură patriotică ”Eroii Neamului”. Personal are o rodnică activitate de colaborator la această revistă.

Editorul cărții, dr. Aurel Pop a mulțumit Bibliotecii Județene pentru găzduirea evenimentului. A povestit un episod al scoaterii la lumină a unui mormânt de erou, moment pe care l-a trăit alături de autor. Voicu Șichet este unul care luptă pentru o cauză nobilă, aceea de a pune în valoare mormintele și monumentele eroilor. Efortul autorului în această direcție a fost lăudat și de col.(r) Radu Olah. El a vorbit despre valoarea științifică a cărții, pe care o consideră bine întocmită și exactă. A adus în discuție îndepărtarea neinspirată a plăcii care amintea de prima mențiune scrisă a Sătmarului, placă așezată în 1972, atunci când s-au împlinit 1.000 de ani de la prima atestare.

Din sală au mai luat cuvântul Angela Munteanu, care a povestit despre originea patriotismului la autor, care este un iubitor autentic de istorie, încă din copilărie, foarte atent la poveștile despre război ale bunicilor și părinților. Dr. Viorel Ciubotă a amintit aspecte inedite din munca de teren, de recenzare a monumentelor, de greutățile întâmpinate cu această ocazie prin anii 80. În calitate de fost director al Muzeului Județean știe foarte bine că pentru recenzare s-au constituit atunci mai multe grupe de cercetători. A fost amintită apoi Convenția de la Geneva, cu privire la cinstirea tuturor monumentelor eroilor, și cele ale soldaților din armatele altor țări. Din partea Asociației Veteranilor de război a luat cuvântul col.(r), profesorul Nicolae Codreanu. Glia strămoșească este cea mai valoroasă carte, a spus dânsul și a făcut propunerea ca monumentele descrise în carte, să apară într-o nouă ediție, cu fotografii de la fața locului. S-au mai făcut referiri și la necesitatea continuării educației patriotice.

Profesorul dr. Ioan Corneanu a vorbit și în numele Asociației Refugiaților și Expulzaților în urma Diktatului de la Viena. A vorbit despre greutățile muncii de cercetare, de meritul deosebit al revistei ”Eroii Neamului” în educația patriotică, pe care vorbitorul a caracteizat ca fiind o revistă-drapel. Au apreciat la superlativ noua carte ing. Ioan Costescu, care i-a mulțumit autorului pentru colaborare la realizarea ansamblului monumental de la Socond, care cinstește memoria eroilor căzuți în luptele din această zonă. Regizorul tehnic Dorel Iurcencu a dat citire unei poezii care nu a fost niciodată publicată, ea a fost recuperată din buzunarul unui erou căzut în lupte. Poezia poartă titlul ”Cruce albă de mesteacăn. A fost citit și un mesaj adresat autorului, din partea directorului Arhivelor Naționale Satu Mare, dr. Lucian Cucuiet, care nu a putut fi prezent la lansare.

Col. (r) Voicu Șichet în cuvântul său a făcut o scurtă prezentare a mormintelor și monumentele care au fost reabilitate în județul Satu Mare. A vorbit despre educația patriotică pe care a primit-o de la înaintașii săi și a citit o poezie foarte veche cu titlul ”De Ziua Eroilor”, preluată de la bunici. El consideră că volumul său este o antologie a reportajelor realizate de-a lungul anilor și care au apărut în revista ”Eroii Neamului”. A făcut și unele precizări în legătură cu relansarea acestei reviste, în urmă cu mai mulți ani, prima serie fiind coordonată de colonelul Percea, de la care a preluat ștafeta. Col. (r) Voicu Șichet a mulțumit tuturor celor care au vorbit, pentru cuvintele frumoase rostite și pentru contribuția adusă la apariția cărții, în primul rând Consiliului Județean Satu Mare.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 9, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.