Rusia va efectua începând de azi zboruri de supraveghere în spaţiul aerian al României

Avioanele ruseşti vor zbura în spaţiul aerian al României şi Ungariei, în cadrul Tratatului internaţional Open Sky, începând de duminică, relatează RIA Novosti în pagina electronică. Zborurile de supraveghere vor dura până pe 13 aprilie. Un avion al României va efectua la rândul său zboruri de supraveghere în Ucraina.

an30_milannnInspectori militari ruşi vor efectua zboruri de supraveghere în spaţiul aerian al României şi Ungariei, în cadrul Tratatului internaţional Open Sky, începând de duminică şi până pe 13 aprilie, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează RIA Novosti în pagina electronică. Experţi ruşi vor efectua aceste misiuni de inspectare la bordul unui avion de tip Antonov-30B (Clank), a precizat ministerul într-un comunicat.

Avionul va decola de pe Aeroportul Otopeni din Bucureşti, iar în Ungaria de la baza aeriană Kecskemet. În cursul zborurilor, specialişti ruşi şi străini vor monitoriza operaţiunea de supraveghere cu echipament de la bordul avionul, conform tratatului. Un avion al României va efectua la rândul său zboruri de supraveghere în Ucraina. Tratatul Open Sky, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, stabileşte un regim neînarmat al unor zboruri de observare a teritoriilor celor 34 de state membre, cu scopul promovării deschiderii şi transparenţei forţelor şi activităţilor lor militare. Rusia a ratificat tratatul în mai 2001. Ministerul rus al Apărării a mai anunţat că inspectori americani efectuează zboruri de inspecţie în spaţiul aerian al Rusiei, în paralel, în aceeaşi perioadă, în baza aceluiaşi tratat.

Scutul antirachetă, o problemă pentru Rusia

Principala problemă a Rusiei în ceea ce priveşte România este în acest moment scutul antirachetă american ce va fi amplasat la Deveselu. Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi au exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea cu privire la amplasarea celor 24 de interceptori la baza militară de la Deveselu. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a declarat la sfârşitul anului trecut că scutul antirachetă dezvoltat de SUA în Europa, inclusiv la baza românească Deveselu, este o problemă pentru Moscova, care îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

"Le-am spus tuturor conducătorilor României: şi preşedintelui, şi Administraţiei Prezidenţiale, şi Guvernului, că da, subiectul scutului antirachetă reprezintă o problemă pentru Rusia. Înţelegem, că în această chestiune, România nu joacă un rol esenţial, determinant. Este, totuşi, un proiect dezvoltat şi implementat sub egida Washingtonului, Statelor Unite ale Americii. De aceea, negocierile de bază Rusia le poartă cu Washingtonul. Am citit cu atenţie declaraţia domnului Băsescu, în care a spus că un astfel de scut este necesar pentru apărarea împotriva unor ofensive etc. Această chestiune se poate discuta, se poate discuta", a afirmat Malghinov la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV.

De asemenea, el a explicat că Rusia este îndreptăţită să ceară garanţii şi săncerce să restabilească paritatea cu scutul antirachetă pentru a reface echilibrul strategic. "Nici un politician responsabil al ţării sale, fie că este preşedintele României, preşedintele Federaţiei Rusiei sau preşedintele SUA nu va urma o linie politică, care în perspectivă va pune sub ameninţare siguranţa statului său (…) Atunci când suntem puşi în faţa faptului că savanţii, strategii militari fac calcule şi spun că scutul va reprezenta o ameninţare la adresa forţelor strategice ale Rusiei, trebuie să restabilim această paritate, acest echilibru", a spus Malghinov.

Realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 7, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.