Expoziție aniversară a pictorului sătmărean George Dan, la împlinirea vârstei de 60 de ani

În data de 14 februarie la ora 15.00, înconjurat de un număr mare de prieteni și admiratori, pictorul George Dan și-a aniversat împlinirea a 60 de ani de viață, printr-o expoziție retrospectivă de mare anvergură, care a întrunit în sălile Muzeului de Artă o mare parte din creațiile sale.

Evenimentul a fost organizat prin grija muzeografului Toth Zoltán, la care au răspuns invitației viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, alături de prestigioși oameni de artă și cultură din Satu Mare: directorul adjunct al Muzeului Județean, Daniela Bălu, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, vicepreședintele asociației, Ștefan Tilinger, poetul Ioan Nistor, dr. Alexandru Zotta, dr. Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, Loredana Știrbu, președintele cenaclului ”Cronograf”, dr. Viorel Câmpean, pr. Cristian Boloș, drd. Marta Cordea, regizorul tehnic  al Teatrului de Nord Satu Mare, Dorel Iurcencu, poetul George Vulturescu.

Pictorul George Dan s-a născut pe 14 februarie 1957, în județul Ilfov. De-a lungul carierei sale, între anii 1981-2010, a participat la numeroase expoziții și tabere de creație. Operele sale se găsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Germania, Olanda, Canada, SUA. Pictorul abordează o mare varietate de tehnici: ulei, tempera, culorile acrilice, pastelul, fresca. A creat icoane, picturi, fresce care se regăsesc în instituții de prestigiu din județ: Capela ortodoxă din Odoreu, Mănăstirea Portărița, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, iconostasul Bisericii ortodoxe din Păulești, icoane aflate la Castelul Károlyi din Carei.

Directorul adjunct al Muzeului Județean, Daniela Bălu a subliniat că această expoziție aniversară, într-un muzeu de artă, reprezintă aprecierea maximă. ”Când ne gândim la George Dan ne gândim la icoanele sale. Prin creațiile sale valoroase, realizate cu mult talent este și va rămâne iconarul Sătmarului”. Vicepreimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher a subliniat cu satisfacție că a reușit astfel să-l cunoască personal pe pictorul George Dan, apreciindu-i munca și i-a urat sănătate, la mulți ani și puterea de a face cât mai multe icoane.

George Vulturescu a precizat că toți cei ce au fost de față la vernisajul expoziției sunt contemporani cu munca de o viață a pictorului care lucrează ca iconar, cu multă artă și sacralitate, prin care divinitatea vine spre noi. ”George Dan este în primul rând un muncitor care are mai multe planuri de iconar, pictor de artă religioasă care este mai puternică decât cel de șevalet, are portrete pe care le lucrează fără a le înfrumuseța, iar peisajele sale prezintă valea Someșului. Prin acestea el va rămâne unul din cei mai importanți pictori ai peisajelor de pe Someș. În tablourile sale bisericile stau alături de natură, iar galbenul auriu le însoțește. Are și tablouri cu flori pline de culoare. Din icoanele sale răzbate o lumină caldă prin care simți că te privesc. Este o bucurie să îl avem pe artist în mijlocul nostru”, a încheiat George Vulturescu.

Preotul paroh din Păulești, Cristian Vasile Chindriș a subliniat că iconostasul din Păulești, pictat de George Dan, este cel mai frumos din județ, iar icoanele pictate atrag ochiul creștinului adevărat având o tentă neobizantină. Și fiica pictorului, Claudia Dan a ținut ca în acest cadru deosebit, în care atât de mulți prieteni au onorat cu prezența lor manifestarea, să-i adreseze întreaga sa admirație, prețuire și mândrie, dorindu-i un călduros ”La mulți ani!”. În final, pictorul George Dan a muțumit tuturor pentru cuvintele de apreciere rostite și a invitat asistența să viziteze expoziția.

Lia-Florica Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 14, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Expoziție aniversară a pictorului sătmărean George Dan, la împlinirea vârstei de 60 de ani

  1. MULTUMIM PICTORULUI PENTRU ICOANELE ATRAGATOARE SI FRUMOASE.DUMIALUI SI LA TOTI PRIETENII DIN SATU MARE LE DORIM PASTE BOGATE,PACE SI LINISTE.
    Cu respect,presedintele ONG-ului SPERANTA din Solotvino,Ucraina
    prof.Mihai Tocar. HRISTOS A INVIAT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.