Ana Cicio i-a încântat pe cenacliștii de la ”Cronograf” cu poemele ei inspirate din frumusețea Țării Oașului

Membrii cenaclului ”Cronograf” s-au întrunit joi, 16 februarie, într-o nouă ședință de lucru, în sala Steuer a Muzeului Județean Satu Mare. Ca de fiecare dată, moderatoarea ședinței a fost președinta cenaclului, scriitoarea Loredana Știrbu. La începutul activității au fost făcute cunoscut câteva evenimente culturale care urmează să aibă loc, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, manifestări la care sunt invitați să participe și membrii cenaclului. Au fost amintite câteva lansări de carte, concursul devenit tradițional la Satu Mare ”Recitatio”, dar și activitatea de prezentare a biobibliografiei câte unui scriitor, membru al cenaclului, pentru a fi mai bine cunoscut.

Poeta Ana Cicio s-a prezentat în fața cenaclului cu un grupaj de poeme, pe care le considerăm printre cele mai reușite din câte au fost prezentate până acum: ”Eu vin de departe”, ”Pasăre suflet”, ”Verde sărut”, ”Să fug înspre munți, ”Cetatea” și ”Copacul”.

În ordine, au luat cuvântul: poetul Gheorghe Cormoș, care a observat că poemele sunt frumos elaborate, au un ritm al lor interior iar autoarea este foarte atentă cu metaforele. Poemele sunt cantabile datorită repetițiilor, ele se pot pune pe muzică. Poemul ”Copacul” este de factură baladistă: “Bătrân copac, printre furtuni pierdut/ În fiecare seară te ascult/ Jelind ușor, Sărmanul meu stejar,/Cu brațe întinse către cer. Mă chemi pe unda apei neîncepute/ Să îți culeg toți spinii de pe frunte./ Izvor să-ți fiu în nopți cu lună plină/ Când rana-ți sângerează-n rădăcină”. S-a mai observat în mod îndreptățit că pe alocuri poemele sunt de factură clasicistă.

Scriitorul Mihai Sas a remarcat spațiul geografic din care vine autoarea, Țara Oașului. Poeziile ei se potrivesc cu frumusețile locului, poeziile sunt specifice Țării Oașului. “E timpul/ să mă duc/ undeva/ într-o curbă de cer,/ să-mi caut pădurile/ sângerânde/ le-am auzit plânsul/ încremenit/ în securi”. Poeziile Anei Cicio sunt scrise din suflet, în ele picură și elemente filosofice, toate demonstrează dragostea autoarei față de locul natal.

Au avut cuvinte de laudă îndreptățite la adresa poeziilor, profesoara Cherecheș Viorica, Dana Criste și George Terziu. Acesta din urmă a remarcat orientarea corectă a poemelor, faptul că multe sunt de factură baladistă. Pentru el este clar că autoarea se salvează prin poezie, din care ea face un refugiu. S-a mai remarcat faptul că poemele nu au explicit un mesaj coerent, autoarea nu comentează, poemele sunt de factură simbolistă. Autoarea observă misterele lumii în care trăiește. Concluzia lui George Terziu a fost că Ana Cicio scrie o poezie excelentă.

Lui Vasile Conioși Mesteșanu i-au plăcut substantivele care au devenit metafore și a avut numai cuvinte de laudă asupra întregii creații a Anei Cicio. La această concluzie a ajuns și profesorul Carol C. Koka, remarcând că poemele ating în mare măsură coarde sensibile. A dat exemplul poeziei ”Pădurea”: “Pe trunchiul tău de toamnă măcinat/Adorm cu greu; Și-mi pare c-am visat/ Că-ntr-un târziu noi bieți amândoi-/Aducem primăverile-napoi”. Profesorul Carol C. Koka a rugat-o pe autoare să aibă curajul să-și publice volumul de debut.

Președinta cenaclului, Loredana Știrbu a precizat că poemele citite o reprezintă foarte bine pe autoare. E calmă, liniștită, bine ancorată în realitate. De cele mai multe ori, prin poezie ea reușește să evadeze din cotidian. ”Verde sărut” este poezia care i-a plăcut cel mai mult. Versurile au darul să te ducă undeva foarte departe, chiar și în mitologie. “E timpul/ să mă mut/ în verde de frunză/ neatinsă/ de moarte/ prin vene/ să-mi curgă/ verde pădure,/ albastru alin…Te las/ răzvrătită Iubire/ în galben nisip/ nu lăcrima/ mai bine ia urma verilor/ toate…și caută-mă suflet cald de ape,/ caută-mă în verde sărut”.

Ana Cicio, luând ultima cuvântul, a mulțumit tuturor pentru cuvintele frumoase rostite la adresa creației ei, pentru ocazia primită de a citi la ședința cenaclului. Cuvintele frumoase și aprecierile făcute îi dau încredere în munca sa de creație. A considerat că nu a făcut nimic neobișnuit, doar a scris poezii din suflet.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 16, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.