Proprietarii de păduri sunt așteptați la Direcția Silvică Satu Mare pentru stabilirea pazei

Joi, 23 februarie 2017, în Sala Mică de ședințe a Palatului Administrativ a avut loc ședința Colegiului Prefectural. Au participat prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, subprefectul Altfatter Tamas, directori și șefi de instituții din Colegiul Prefectural. Directorul executiv al Direcției Silvice Satu Mare, Marcel Forțiu a prezentat informarea privind activitatea pe linia de pază în cadrul instituției.

În județul Satu Mare sunt 66.000 hectare de pădure, din care 46.081 administrate de stat, 28.322 proprietate privată, la care se adaugă 19.900 hectare administrate de ocoalele silvice private din Tășnad, Ardud și Ciumești. În general se constată că tăierile ilegale de pădure sunt în scădere, astfel că în anul 2012 au fost tăiați 4.771 metri cubi de material lemnos, iar în 2016 acest volum a scăzut până la 624 de metri cubi. Rezultă că activitatea desfășurată de Direcția Silvică Satu Mare este una bună.

Directorul Marcel Forțiu a arătat că mai sunt și neajunsuri: nu toți proprietarii de păduri au încheiate contracte pentru paza pădurilor private cu Direcția Silvică Satu Mare. Acest lucru se datorează și faptului că nu se cunosc suficient formalitățile pentru încheierea acestor contracte. De asemenea nu se cunoaște exact nici numărul exact al proprietarilor de păduri private.

Conform normativelor în vigoare, proprietarilor care au până la 30 de hectare de pădure, statul le asigură paza pădurii. În același timp s-a remarcat că în timp ce cantitățile de lemn de foc sunt tot mai mici, cererea crește continuu, la fel și prețurile. Se consideră că această situație va trebui reglementată pe plan județean în condițiile în care cantități însemnate de material lemnos ies legal din țară.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 23, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.