Teodor Meleșcanu, întâlnire la Budapesta cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, ministrul Péter Szijjárto

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat luni, 27 februarie 2017, o vizită oficială la Budapesta, la invitația ministrului ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó. Programul vizitei a inclus o întrevedere cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, susținerea unei alocuțiuni în cadrul Reuniunii anuale a ambasadorilor ungari, consultări cu ministrul Péter Szijjárto, urmate de un dejun de lucru și de o conferință de presă comună a miniștrilor de externe român și ungar.

Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității române din Ungaria, în prezența Preasfințitului Siluan Julanul, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. De asemenea, a avut o întrevedere cu liderii Partidului Socialist Ungar, precum și un dialog cu László Kovács, fost ministru al afacerilor externe al Ungariei, implicat, alături de ministrul Teodor Meleșcanu, în perfectarea și semnarea, la nivel de premieri, a Tratatului de Înțelegere, Cooperare și Bună Vecinătate între România și Ungaria, la 16 septembrie 1996, la Timișoara.

Întrevederea cu premierul ungar Viktor Orbán a ilustrat voința și interesul reciproc al celor două părți pentru o relație solidă și pragmatică între România și Ungaria, bazată pe încrederea și respectul reciproc dintre două state vecine, membre ale Uniunii Europene și NATO. Ministrul Teodor Meleșcanu a relevat caracterul prioritar pe care Guvernul României îl acordă relației de parteneriat strategic cu Ungaria, precum și importanța unui dialog constructiv, prin care să poată fi abordate cu deschidere toate temele de interes. În vederea consolidării dialogului și cooperării în toate domeniile relevante la nivel bilateral, a fost adusă în atenție posibilitatea reluării ședințelor comune ale celor două guverne, cu pregătirea prealabilă și convenirea unor proiecte reciproc avantajoase care să poată fi concretizate în cadrul acestora.

Prezența șefului diplomației române la Reuniunea anuală a ambasadorilor ungari a constituit o premieră pentru un ministru român de externe, prilejuind susținerea unei alocuțiuni pe tema relansării  parteneriatului dintre România și Ungaria, pe fundamentele principiilor consacrate prin Tratatul de Bază, semnat de cele două țări în 1996 – respect reciproc, cooperare și bună vecinătate.

În cadrul consultărilor cu ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, cei doi demnitari au confirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în beneficiul reciproc al celor două țări. Ministrul român a adresat omologului ungar, la rândul său, invitația de a participa la Reuniunea din acest an a diplomației române, invitație acceptată de interlocutor. A fost trecut în revistă stadiul dialogului și cooperării româno-ungare, ministrul român relevând necesitatea ca parteneriatul dintre București și Budapesta să fie unul autentic și substanțial, cu respectarea fundamentelor politico-juridice ale relaţiei bilaterale.

Cei doi demnitari au convenit continuarea dezvoltării cooperării economice, precum și creșterea investițiilor reciproce, inclusiv prin valorificarea în continuare a cadrului conferit de Comisia Mixtă Interguvernamentală Româno-Ungară de Cooperare Economică, cu rol important în pregătirea unei viitoare ședințe comune a celor două guverne. Au fost salutate proiectele de cooperare sectorială, acoperind multiple domenii, printre care energia, transporturile și infrastructura și a fost exprimat angajamentul de a continua implementarea proiectelor aflate în derulare, respectiv de a identifica noi oportunități de cooperare. A fost amintită și importanța cooperării transfrontaliere, în dorința asigurării unei mai bune interconectivități a comunităților locale de o parte și de alta a frontierei. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii privind identificarea unei soluţii mutual acceptabile privind moştenirea lui Emanoil Gojdu.

În plan regional, partea română a exprimat interesul de a aprofunda cooperarea dintre cele două țări, inclusiv în cadrul formatului Vișegrad+, în măsura în care acesta aduce valoare adăugată atât pentru statele participante, cât și pentru consolidarea proiectului european în întregul său. Cu privire la statele din Balcanii de Vest, cei doi interlocutori au subliniat importanța menținerii stabilității și securității în statele din regiune, precum și a continuării procesului de extindere și a sprijinului pentru implementarea reformelor necesare.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanți ai comunității române din Ungaria, a avut loc un schimb de opinii cu privire la problemele cu care se confruntă minoritatea română, cu accent asupra necesității unei implicări mai substanțiale a partenerilor ungari pentru asigurarea respectării și promovării drepturilor  persoanelor aparținând minorității române din Ungaria. Ministrul Teodor Meleșcanu a asigurat că aspectele semnalate se află pe agenda dialogului cu partea ungară în materie de minorități, acestea fiind, totodată, în atenția prioritară a autorităților române competente.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 27, 2017. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.