Profesorul dr. Alexandru Zotta a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 75 de ani

Luni, 27 februarie 2017, la Centrul Multicultural ”Poesis” a avut loc sărbătorirea prof. dr. Alexandru Zotta, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani. În sala arhiplină au fost prezenți numeroși prieteni, profesori și oameni de cultură sătmăreni, care au ținut să-l felicite pe sărbătorit și să-i ureze multă sănătate și putere de muncă.

Moderatorul evenimentului a fost omul de cultură Dumitru Păcuraru, alături de el fiind prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, dr. George Vulturescu, poetul Ioan Nistor și dr. Aurel Pop. Dumitru Păcuraru a spus că asistăm la un moment de sărbătoare pentru cultura sătmăreană, când unul dintre cei mai prolifici oameni de cultură sătmăreni împlinește o frumoasă vârstă. De-a lungul anilor dr. Alexandru Zotta a scris cu intermitență, dar atunci când a făcut-o a scris cărți de substanță, deosebit de valoroase. Scrisul lui se caracterizează printr-o evidentă rigoare științifică. El scrie cu mult talent. E drept că nu s-a născut în județul nostru, dar aici a creat o operă valoroasă, aici a reușit să se afirme.

Dr. George Vulturescu i-a pomenit pe acei oameni de cultură care nu pot fi prezenți la acest eveniment, care au trecut la cele veșnice, dar care aici la Satu Mare s-au afirmat ca oameni de cultură. Dr. Alexandru Zotta are o activitate culturală îndelungată, multilaterală. A activat ca inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Satu Mare, la Casa Corpului Didactic. S-a afirmat ca un important critic literar. A colaborat la toate revistele literare sătmărene, în special la revista ”Echipa”. După 1990 a avut o bogată activitate ca și cadru didactic universitar la filiala sătmăreană a Universității ”Vasile Goldiș” din Arad. Dr. Alexandru Zotta s-a format în mediul universitar și academic clujean unde și-a luat și doctoratul. A colaborat la cele mai importante reviste literare. Și-a luat doctoratul într-un domeniu foarte pretențios al Parabolelor literare. George Vulturescu a trecut în revistă cărțile pe care le-a publicat până în prezent și a vorbit despre importanța acestor cărți. Au fost amintite și cărțile din ciclul ”Intermitențe critice” care au ajuns la volumul IV.

Profesorul universitar dr. Gheorghe Glodeanu a vorbit despre începuturile relațiilor cu sărbătoritul, la începuturile anilor 70. Încă atunci a constatat că Alexandru Zotta s-a situat în centrul vieții culturale sătmărene. A activat ca și inspector de limba și literatura română, realizând lucruri importante într-o perioadă dificilă. El are meritul de a fi adus la Satu Mare un șir de mari scriitori. La Universitatea ”Vasile Goldiș” s-a ocupat de pregătirea studenților la specialitatea Limba și literatura română – Limba și literatura engleză. A pregătit multe serii de studenți dintre care mulți au urmat masteratul și chiar doctoratul. Când a activat în cadrul Casei Corpului Didactic Satu Mare, a colaborat cu importante personalități ale culturii. Lucrarea lui de doctorat ar trebui reeditată la o editură cu un impact mai mare, deoarece este o lucrare de referință. În cărțile sale Alexandru Zotta abordează profiluri literare, publică studii literare și studii de analiză literară.

Poetul Ioan Nistor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a vorbit despre ultimul volum al ”Interferențelor critice”, despre activitatea îndelungată a sărbătoritului în cadrul învățământului. A împărtășit câteva momente de la începuturile activității sale la Satu Mare. În calitate de inspector școlar el a transmis întotdeauna profesorilor idei importante. A condus revista ”Școala sătmăreană” alături de regretatul Nae Antonescu. Alexandru Zotta întotdeauna a fost preocupat de propagarea scrisului la Satu Mare. El este un adevărat expert cultural, a spus Ioan Nistor. Dr. Aurel Pop, în calitate de editor, a apreciat activitatea de scriitor al dr. Alexandru Zotta. Multe din cărțile sale i-au trecut prin mâna lui de editor. Pentru activitatea rodnică pusă în slujba culturii sătmărene, dr. Aurel Pop i-a înmânat din partea Editurii Citadela o Diplomă de excelență.

Din sală au mai luat cuvântul ing. Claudiu Govor, dr. Ioan Orha, Voicu D. Rusu, dr. Ioan Viman, muzeograful Remus Ilie Vârnav, poetul Ioan Sălăjanu. Cu toții au vorbit despre omul de știință și prietenul lor adevărat dr. Alexandru Zotta care a performat în toate domeniile în care a activat. A fost dascăl apreciat, un îndrumător cultural cu contribuții importante în dezvoltarea învățământului sătmărean.

În cuvântul său, dr. Alexandru Zotta a mulțumit tuturor pentru frumoasele cuvinte rostite la adresa lui. A vorbit despre drumul lung pe care l-a parcurs în viață. Întotdeauna s-a pus în slujba limbii și a culturii românești, ca profesor, inspector, critic literar și autor. A împărtășit aspecte din cariera pe care a parcurs-o. Cuvintele rostite la adresa lui, a spus în încheiere, sunt o dovadă că el și-a îndeplinit datoria în domeniile în care a activat.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 27, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.