Ziua Porților Deschise la I.S.U. ”Someș” Satu Mare, de Ziua Națională a Protecției Civile

În acest an, Ziua Naţională a Protecţiei Civile este marcată printr-o serie de manifestări şi activităţi organizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare.

În cursul zilei de marți, 28 februarie, între orele 10.00 – 14.00 a fost organizată Ziua Porţilor Deschise la sediul Inspectoratului din Satu Mare şi la subunităţile din Carei, Negreşti Oaş, Tăşnad şi Turţ, unde vizitatorilor le-au fost prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire al acestora. Totodată celor prezenți le-au fost înmânate materiale informative cu privire la semnificaţia acestei zile şi la regulile de comportare pe timpul şi după producerea unui dezastru sub forma unor broşuri şi pliante. Până în această după-amiaza, au fost peste 400 de vizitatori, 208 în Satu Mare) în toate subunitățile din județ.

Astfel, în perioada 12-24 februarie au fost organizate: simpozioane, mese rotunde şi lecţii deschise având ca teme: Organizarea protecţiei civile, Strategia protecţiei civile – documentul fundamental care orientează sistemul naţional al protecţiei civile din România pentru îndeplinirea misiunilor stabilite prin lege, Pregătirea pentru protecţia civilă. A avut loc și Cupa protecţiei civile, la: tenis de masă, şah și tenis cu piciorul, concursuri şi întreceri sportive pe plan local între unităţile MAI şi instituţii publice.

În 28 februarie 2017 se împlinesc 84 de ani de când există primul document scris referitor la organizarea protecţiei civile În România (Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933). Procesul de reformă instituţională şi modernizare a protecţiei civile a continuat, fiind statuat prin Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, iar începând cu luna decembrie a anului 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi a structurilor judeţene corespondente, a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Someș” al judeţului Satu Mare constă în activităţi preventive la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii/operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, operatori economici care desfăşoară activităţi în care sunt implicate substanţe periculoase), verificări la sirene de alarmare, spaţii de adăpostire, spaţii de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, localităţi aflate în zone cu risc de inundaţii sau de alunecări de teren, precum şi prin activităţi de planificare la urgenţă şi alte acţiuni specifice (intervenţii pirotehnice, exerciţii de alarmare publică, avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase,etc.). Pe parcursul lunii februarie în cadrul activităţilor de prevenire efectuate de specialiştii din cadrul Inspecţiei Judeţene au fost realizate şi diseminate materiale de informare preventivă şi regulile de comportare a populaţiei privind gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 28, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.