Profesorul Ovidiu T. Pop și Aurel Pop și-au lansat cartea ”Gheorghe Cosma (1931-2016)”

În seria ”Caietele eminescienilor sătmăreni” a fost lansată cea de-a zecea carte scrisă de profesorul dr. Ovidiu T. Pop și istoricul dr. Aurel Pop, ”Gheorghe Cosma (1931-2016)” carte apărută la Editura Citadela din Satu Mare. În sala amfiteatru a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” au fost prezenți vineri, 3 martie cu această ocazie numeroși foști elevi ai liceului, cadre didactice, oameni de cultură.

În prezidiu au luat loc alături de autori doamna profesoară Rozalia Cosma, părintele protopop greco-catolic Dumitru Roman și profesoara Carmen Bratosin. Moderatorul evenimentului a fost dr. Ovidiu T. Pop, care deși matematician, fiind s-a implicat efectiv în editarea a celor mai multe din caietele eminescienilor. Marcăm un moment important astăzi prin lansarea acestui volum, omagiindu-l pe profesorul și directorul acestui prestigios liceu Gheorghe Cosma de la a cărui deces se împlinește un an.

Protopopul Dumitru Roman a rostit câteva gânduri legate de personalitatea profesorului Gheorghe Cosma, considerându-l un truditor neobosit pe tărâmul învățământului și al culturii sătmărene. A rostit și o rugăciune pentru odihna veșnică a celui adormit. Dr. Viorel Câmpean a mărturisit că are credința că toți cei prezenți la eveniment vor citi cu mare interes cartea, care este o reîntâlnire cu o mare personalitate a culturii sătmărene.

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” este nava amiral a învățământului sătmărean, navă care a fost condusă mulți ani de către profesorul Gheorghe Cosma în calitate de director. A condus întotdeauna cu mult profesionalism, a fost un om de echipă. Autorii cărții au făcut primele demersuri pentru a scoate de sub tipar această carte încă în timpul vieții profesorului. Gheorghe Cosma s-a format în această școală, fiind elev aici, devenind apoi profesorul și directorul școlii.

”Pentru el liceul a fost a doua familie, a avut puterea de a-i apropia pe toți aceia cu care a colaborat de-a lungul carierei. Așa cum reiese și din carte, foarte mulți îl apreciază ca un mare om și un desăvârșit pedagog. Fie ca memoria profesorului Gheorghe Cosma să fie veșnică”, a spus în încheiere dr. Viorel Câmpean.

Profesoara Carmen Bratosin a avut numai cuvinte de laudă la fostul ei profesor și director. El a fost un bun exemplu pentru multe generații de elevi care au devenit apreciați specialiști în cele mai diverse domenii. Profesoara Carmen Bratosin și-a exprimat admirația față de profesorii Gheorghe Cosma și Rozalia Cosma pentru munca lor plină de abnegație pusă în slujba pregătirii tinerelor generații.

Editorul cărții, dr. Aurel Pop a spus că tot ce a reușit să facă în calitate de editor al caietelor eminescienilor se datorează colectivului acestui colegiu național. El a adus mulțumiri tuturor acelora care au fost alături de autori și editor pentru a duce la bun sfârșit acest demers. În anul 2019 se va sărbători centenarul liceului, iar pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment se dorește editarea unei noi monografii a colegiului național. Este lăudabil că această școală a reuși în câțiva ani să editeze 10 numere din caietele eminescienilor.

Dr. Aurel Pop a spus că el crede că tot ce a început și făcut profesorul Gheorghe Cosma la această școală trebuie continuat. ”Avem datoria să ne promovăm valorile, chiar și în condițiile globalizării din zilele noastre. Pentru centenarul liceului ar fi bine să se organizeze un muzeu al colegiului”, a mai spus editorul. Din partea editurii pe care o conduce directorul dr. Aurel Pop a înmânat dr. Ovidiu T. Pop, care în zilele acestea împlinește vârsta de 60 de ani, o Diplomă de excelență.

Vădit emoționată doamna profesoară Rozalia Cosma a luat cuvântul și a mulțumit în primul rând numărului mare de personalități prezente la această lansare de carte, dovedind cu prezența atașamentul față de acest colegiu național și față de fostul profesor și director Gheorghe Cosma. Directorul Gheorghe Cosma, alături de care a petrecut 58 de ani din viață, a fost întotdeauna implicat în sprijinirea culturii, a învățământului sătmărean și implicit cel românesc. Doamna Rozalia Cosma a vorbit pe larg despre volumele pe care le-au editat împreună, despre frumoasele monografii despre localitățile natale Pomi și Pișcolt. S-a remarcat că din comuna Pomi s-au ridicat incredibil de mulți intelectuali de marcă.

Cele spuse de vorbitorii din prezidiu au fost întregite de către cei din sală, mulți foști elevi ai liceului. A luat cuvântul și actualul director al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”, profesorul Liviu Rotaru care s-a declarat onorat de numărul foarte mare de oameni de cultură prezenți la această lansare. Sala s-a dovedit neîncăpătoare, atât de mulți au ținut să omagieze memoria profesorului Gheorghe Cosma. Directorul Liviu Rotaru a scos în evidență înalta lui competență în conducerea celui mai mare și mai prestigios liceu din județul Satu Mare.

Poate cel mai în vârstă membru al fostului corp profesoral, prezent la lansare, a fost profesorul Gavril Cavași, născut la 1 Decembrie 1929. A devenit profesor al liceului în anul 1952 și a activat aici fără întrerupere până în anul 1992. Alături de colegul lui de breaslă, tot matematician, Gheorghe Cosma, au depus un efort susținut atât în munca la clasă cât și a Societății de Științe Matematice din Satu Mare.

Profesorul Gavril Cavași a spus că Gheorghe Cosma a fost profund legat de această instituție școlară, a știut întotdeauna să o conducă cu mult tact în anii dificili.  Din sală au mai luat cuvântul printre alții editorul George Terziu, care a propus ca în Satu Mare o stradă să poarte numele ilustrului profesor Gheorghe Cosma, apoi profesorul Gheorghe Miclăuș, profesoara Daniela Ciută și profesorul Traian Tămîian.

Au fost foarte mulți eminescieni care din păcate nu au putut fi prezenți la acest eveniment și au transmis mesaje. Dr. Viorel Câmpean a dat citire unui frumos mesaj al profesorului universitar dr. Ioan Nicoară din Timișoara, care în câteva cuvinte a omagiat figura marelui dascăl sătmărean Gheorghe Cosma, fostul lui profesor de care își aduce aminte cu admirație.

Așa cum a spus în încheiere dr. Ovidiu T. Pop Rozalia și Gheorghe Cosma au fost printre profesorii deosebiți ai Liceului ,,Mihai Eminescu”, acum Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”. Pentru tot ce au făcut pentru comunitatea sătmăreană și nu numai, intelectualii și dascălii Rozalia și Gheorghe Cosma merită respect și recunoștință.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 3, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.