Cetățenii români care lucrează în U.E. beneficiază de aplicarea regimului de securitate socială a salariaților


În conformitate cu prevederile art, 22^1 din Legea 76/2002 privind sistemul de protective socială, persoanele care sunt supuse legislației de asigurări sociale din România, în condițiile prevăzute de reglementările Uniunii Europene cu privire la aplicarea regimului de securitate socială a salariaților, lucrători independenți și membrii familiilor acestora, care se deplarează în interiorul Uniunii Europene, sau de reglementările europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, având angajator care nu are sediul social ori reprezentanța pe teritoriul României, se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru șomaj din România.

Pentru aceaasta, vor încheia un contract de asigurări pentru șomaj, cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își au după caz, domiciliul, reședința sau își exercită dreptul la rezidență potrivit legii, în condițiile în care sunt asigurate în sistem public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și nu au statutul de pensionar conform legii.

Venitul lunar la care se pot asigura persoanele și la care se plătește contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cota stabilită de lege, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat in plată, stabilit potrivit legii, și mai mare decât echivalentul a de 5 ori câstigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 6, 2017. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.