Ziua internațională a Rromilor, marcată și la Satu Mare

Luni, 8 aprilie la Muzeul Județean Satu Mare a avut loc un simpozion cu tema integrării rromilor în societate. La această manifestare au participat președintele consiliului județean, Adrian Ștef, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop, subprefectul Cristian Sasu, directorul Muzeului Județeam Satu Mare, Liviu Marta și reprezentanți locali ai rromilor.

romi1Adrian Ștef a declarat că va lua masuri pentru ai integra pe rrromi, dar ”vreau o implicare și din partea voastră, vă vom oferi sprijin și pentru locurile de muncă“.

Felician Pop a vorbit despre primele atestări ale rromilor.“O atestare documentară a rromilor de pe teritoriul României actuale datează din anul 1385, iar țara noastră are cea mai mare populație de rromi din Europa. Ar trebui să încercăm să căutăm și valorile acestei etnii, pentru că trebuie să se ducă mai departe tradițiile lor”.

Rozalia Bondea, profesoară de limba rromani a vorbit despre originile limbii. “Limba rromani (numită și romani sau țigănească, este limba vorbită de romi și face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi.

Primele cuvinte scrise în rromani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică în The First Book of the Introduction of Knowledge 13 expresii uzuale în limba rromani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator.

Apartenența limbii rromani la grupul indic a fost recunoscută la sfârșitul secolului al XVIII-lea în mod independent de mai mulți filologi (Carl Gotthilf Büttner, Johann Christian Christoph Rüdiger, Peter Pallas, William Marsden) când au descoperit circa 400 de rădăcini care au paralele în alte limbi din grupul indic. Se crede că s-a separat de celelalte limbi indice din nordul părții centrale a Indiei înainte de mijlocul secolului al III-lea al erei noastre și a evoluat apoi printre limbile indice de nord-vest și limbile dardice, de care s-a desprins ulterior.

Unele cuvinte rromani sunt folosite ca argou în limbile cu care a venit în contact. De exemplu, în limba română: baros/barosan, a hali, mișto, a șmangli, a șuti, biștari.

Limba romani, ca și alte limbi, are dialecte în funcție de țara în care s-au stabilit populațiile de rromi, iar limba vorbită a împrumutat cuvinte din limbile dominante în regiunile respective. Dialectele limbii rromani s-au diferențiat mult unele de altele, înțelegerea reciprocă nefiind totdeauna posibilă între vorbitorii unor dialecte diferite.

La finalul acestei prezentări a urmat un program artistic susținut de mai mulți dansatori rromi, care au încântat publicul prezent.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 8, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.