La Biblioteca Județeană Satu Mare a fost organizată activitatea intitulată ”Biblioteca Vie”  

Luni, 6 martie, începând cu ora 12.00, Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Penitenciarul Satu Mare, a organizat în Sala Multimedia, o interesantă activitate cu titlul ”Biblioteca Vie”. Scopul acestei activități a vizat combaterea stereotipiilor și prejudecăților despre mediul de detenție, personalul din penitenciare și persoanele private de libertate, diminuarea distanței sociale dintre sistemul penitenciar și comunitate, precum și stimularea comunicării prin implicarea persoanelor din penitenciar în activități legate de viața socială a comunității, în spații neconvenționale.

În sala Multimedia a Bibliotecii Județene, în calitate de ”cititori” au fost prezenți elevii de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Satu Mare., în cadrul programului ”Școala altfel”. La activitate a participat subcomisarul de penitenciar și șef-birou Educație în cadrul Penitenciarului Satu MareSimona Galiș, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Teocan Istrăuan și Raluca Istrate, bibliograf și formator din partea bibliotecii. A participat și directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan.

Proiectul s-a derulat în cadrul parteneriatului dintre cele două instituții. Au fost prezenți și doi reprezentanți ai deținuților, care au fost de acord să povestească situația lor. Greșelile săvârșite, nerespectarea normelor de conviețuire socială au dus inevitabil la condamnarea lor la privare de libertate. Povestea lor de viață a avut darul de a pune pe gânduri pe elevii prezenți. Rostul penitenciarului, așa cum a spus și subcomisarul de penitenciar Simona Galiș, este de a întreprinde tot ce se poate pentru a determina corectarea persoanelor ajunse acolo și de a le reda societății. Condamnații la privare de libertate au povestit situația lor, faptul că a fost destul de greu să se acomodeze cu regimul penitenciar. S-au referit la conținutul programului zilnic, subliniind că acolo se pune un mare accent pe disciplină.

Conform legislației în vigoare, persoanele condamnate își pot exercita libertatea conștiinței, a opiniilor și libertatea credințelor religioase. Se asigură libertatea la informație, consultarea documentelor cu caracter personal, dreptul la asistență judiciară, dreptul de petiționare și dreptul la corespondență, convorbiri telefonice și comunicări on-line. Persoanele condamnate la privare de libertate au recunoscut că se respectă dreptul la plimbare zilnică, de a primi vizite, de a deține bunuri, dreptul la asistență medicală. Se asigură chiar și dreptul de a încheia o căsătorie. Se respectă dreptul la repausul duminical, dreptul la muncă și învățătură. Dreptul la hrană, ținută și condiții minime de cazare de asemenea sunt respectate.

Cei prezenți la acest eveniment inedit, au pus o serie de întrebări și au primit răspunsuri competente. Activitatea de la Biblioteca Județeană și-a atins scopul. Elevii au putut să-și facă o viziune de ansamblu corectă asupra unui domeniu despre care nu au avut cunoștințe, au putut afla aspecte interesante despre viața din interiorul sistemului penitenciar.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 6, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.