La Muzeul Județean Satu Mare s-a deschis expoziția ”Țara Oașului. O istorie milenară”

Expoziția scoate în evidență vestigiile străvechi din această zonă, bogata cultură materială și spirituală, inestimabilă a zonei. Vizitatorii pot să vadă cele mai importante artefacte descoperite în siturile arheologice din Oaș, în cea mai mare parte prezentate și la expoziția din 24 ianuarie 2017 la Centrul de Informare și Marketing Turistic din Vama.

Directorul adjunct al muzeului sătmărean, dr. Szöcs Péter a prezentat în linii mari aceste vestigii, faptul că multe dintre ele sunt expuse pentru prima dată în Satu Mare, rod al colaborării dintre muzeul sătmărean și Muzeul Național de Istoria a României, Muzeul din Nyiregyháza (Ungaria) și Muzeul din Baia Mare. A vorbit pe larg despre cercetările arheologice din zona Oașului, arheologul dr. Liviu Marta. El a amintit și alte nume care au contribuit la punerea în valoare a descoperirilor arheologice printre care Vasile Mic, Ștefan Haiduc și Ioan Nistor.

Dr. Liviu Marta s-a referit la așezările fortificate de la Călinești-Oaș, unde primele descoperiri datează din anul 1868, pe atunci neexistând muzeu în Satu Mare, astfel piesele au ajuns la alte muzee. Dr. Szöcs Péter a furnizat date privind descoperirile monetare din zonă, considerate descoperiri foarte valoroase, care au fost îngropate pe la 1670.

În ordine cronologică vizitatorii iau cunoștință cu epoca paleolitică, descoperirile de la Boinești – Belevara, cele de la Remetea Oașului – Șoimoș I și II, Călinești-Oaș I-IV, Turulung-Dealul Pustiu. Piesele acestei perioade datează din intervalul 30.000-20.000 î.Hr. Cetatea de la Tămășeni datează de la anul 1284 și este legată de numele nobilului Toma. Se știe că pe la 1323 această cetate nu se mai afla în stare de funcționare. Menționăm faptul că cercetarea arheologică în acest sit a fost făcută de către regretatul arheolog Gheoghe Lazin între anii 1976-1977.

Alte vitrine prezintă inventarul mormântului vandal de la Boinești, datând din secolele II d.Hr. Sunt expuse și vase de ceramică descoperite la Călinești – Horburi, datând din secolul XIII-XII î.Hr.

Epoca bronzului este bine reprezentată, numeroase topoare de luptă au fost descoperite în așezarea fortificată de la Călinești – Hurca și Boinești – Coasta Boineștilor. Sunt expuse și ofrandele de bronzuri din Tărșolț, datând din secolele XIV – XII î.Hr., ofranda de bronzuri de la Prilog, sec. XIV – XIII î. Hr. Vitrinele sunt însoțite de panouri care furnizează explicații detaliate vizitatorilor despre fiecare perioadă istorică.

Această frumoasă și instructivă expoziție, care vorbește despre civilizația materială a zonei Oașului, poate fi vizitată până în ziua de 28 aprilie 2017.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 22, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.