Ziua Internațională a Poeziei a fost marcată la Satu Mare de Biblioteca Județeană și Asociația SamStudia

Începând cu anul 1999, la propunerea UNESCO, în fiecare an, la 21 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Poeziei. Acest lucru este o recunoaștere a faptului că oamenii de litere, poeții și scriitorii își aduc contribuția la îmbogățirea culturii universale. Această zi își propune să susțină creația poetică, dialogul dintre genurile literare.

La Satu Mare, această zi a fost marcată la statuia luptătorului pentru drepturile omului, memorandistul dr. Vasile Lucaciu, acolo unde prin grija tinerilor de la Asociația SamStudia și a personalului Bibliotecii Județene Satu Mare, a fost organizată o expoziție de cărți și panouri cu creații de artă plastică adecvate acestei zile. A fost expusă și o urnă în care doritorii au putut depune bilețelele lor conținând sugestii, propuneri sau și-au exprimat o părere despre eveniment.

A fost prezentă la manifestare directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Istrăuan, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan și alți angajați ai bibliotecii. Doamna Paula Horotan i-a felicitat pe tinerii organizatori dar și pe cei care și-au luat inima în dinți și au citit poeme. Dintre cei care au citit poezii i-am remarcat pe: Mircea Pârlea, cu un grupaj de poeme de Esenin, Dorel Iurcenco, poezii de Ion Minulescu, actorul Vlad Mureșan cu poezii de Ion Pribeagu.

Din partea bibliotecii au citit Lacrima Teocan, Paula Horotan, Liliana Costea, Vasile Pop, profesorul Carol C. Koka a citit propria poezie închinată lui Vasile Lucaciu. Tinerii din Asociația SamStudia au citit poezii de: George Topârceanu, Marin Sorescu, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, dar au fost auzite și poezii de poeți americani.

Ziua Internațională a Poeziei este și un bun prilej de a ne onora poeții, de a promova lectura, de a întări legătura dintre literatură și celelalte arte, dar în primul rând poezia, deoarece așa cum scria regretatul cărturar sătmărean Nae Antonescu: ”Poezia e floare rară, care tocmai prin natura ei nu sălășuiește pe toate drumurile… Poezia trăiește în lumea montană a lumii, scânteiază efervescent printre stelele cerului senin în nopțile de iarnă, în tristețea melancolică a iubirilor aprinse ca și în chinuitoarele și dramaticele remușcări sufletești ale tragediei umane”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 22, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Ziua Internațională a Poeziei a fost marcată la Satu Mare de Biblioteca Județeană și Asociația SamStudia

  1. Foarte bună ideea!Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.