Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în România, Excelența Sa Yevhen Levytskyi, la Satu Mare

Vineri, 24.03.2017, de la ora 14.30, prefectul Darius Filip l-a primit în cabinetul său pe însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în România, Excelența Sa Yevhen Levytskyi (Eugen Levitski). Acesta a fost însoţit de preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, respectiv de preşedintele la nivel judeţean al Uniunii Ucrainienilor din România, Liuba Horvat.

La întâlnire au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, subprefectul Altfatter Tamas şi managerul public din cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Satu Mare, Cristian Mariţa.

Discuţiile au debutat cu o trecere în revistă a relaţiei bilaterale, concretizată prin înfrăţiri între localităţi din România şi Ucraina, manifestări culturale comune precum şi întâlniri de lucru, ultima fiind cea din 18.11.2016 din punctul de frontieră Halmeu (România) – Diakovo (Ucraina), o întâlnire cu delegația condusă de ministrul infrastructurii din Ucraina, Omelian Vladimir și reprezentanți ai administrației regiunii Transcarpatia.

Reprezentantul Ucrainei, Excelenţa Sa Yevhen Levytskyi a lansat către autorităţile judeţene un apel privind susţinerea minorităţii ucrainiene în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă şi exprimarea identităţii culturale naţionale a etnicilor ucrainieni în România.

Dintre proiectele comune pe care acesta le va transmite autorităţilor centrale de la Kiev se numără cele privind fluidizarea traficului prin punctele de frontieră Halmeu şi Sighetu Marmaţiei, legătura de cale ferată pentru traficul de călători de la Satu Mare până la Ujgorod şi un posibil parteneriat între Satu Mare şi Ujgorod pentru dezvoltarea unui proiect comun cu finanţare europeană pentru dezvoltarea celor două aeroporturi (oportunitate de finanţare în acest exerciţiu financiar european prin Programul Transfrontalier România-Ucraina).

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip l-a asigurat pe înaltul reprezentant al Ucrainei  de toată susţinerea pentru proiectele etnicilor ucrainieni din judeţul Satu Mare, afirmând că în Liuba Horvat şi în deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi au parteneri de încredere.

Prefectul a menţionat că speră să se revadă cât mai devreme la Satu Mare sau la viitoarele evenimente culturale din Ucraina (21 aprilie 2017  – Ziua Bunei Vecinătăți, la Apșa de Mijloc, respectiv în 7 mai 2017 –  Festivalul Vinului din Ugocea la invitaţia preşedintelui Administraţiei Raionale Vinogradov).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 24, 2017. Filed under Locale, Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.