Lipsă a forţei calificate de muncă în judeţ. Elevii nu sunt pregătiţi în meserii necesare economiei

Marţi, 28 martie, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ Satu Mare s-au întrunit membrii Comisiei de Dialog Social din cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Satu Mare. Şedinţa a avut ca temă prezentarea problemelor cu care se confruntă sindicatele și patronatele din județul Satu Mare.

Au participat prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamás, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, directorul din cadrul Instituţiei Prefectului, Ramona Antonescu, şeful de cabinet al Prefectului, Daniela Culic, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare, alături de membrii Comisiei de Dialog Social din cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Satu Mare din care fac parte reprezentanţii patronatelor şi a sindicatelor din judeţul Satu Mare.

“În judeţul Satu Mare se constată o lipsă a forţei de muncă calificate, deoarece elevii nu sunt pregătiţi în meserii necesare economiei judeţului. De asemenea, există o concurenţă neloială între firme, atât în ce priveşte salarizarea, asigurarea condiţiilor corespunzătoare de muncă, ca urmare personalul, forţa de muncă se mişcă de la un loc de muncă la altul pentru salarii puţin mai mari. De aceea, ar fi nevoie de un program eficient de educaţie profesională a adulţilor prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru formarea şi reconversia profesională”, a spus Daniela Culic, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher a spus că la Satu Mare “agenţii economici nu s-au prea înghesuit să ceară calificare la clasele profesionale pentru anul şcolar 2017-2018, pentru care s-a făcut recent planul de şcolarizare. Elevii nu sunt motivaţi să aleagă anumite meseriile, chiar dacă practica se face la agenţii economici. Aceştia ar trebui să aibă un stimulent din partea acestora, iar în final să fie angajaţi cu prioritate. Se cunosc exemple în care agenţii economici asigură salariu minim pentru elevii şi studenţii practicanţi. De aceea, studenţii sătmăreni nu solicită practică în judeţ. Este demnă de remarcat firma Contitech din Carei, care plăteşte studenţilor practicanţi un salariu minim pe economie.

Liderul sindicatului Meridian, Oros Adrian a spus că „Nu există comunicare bună între sindicate şi patronate şi în privinţa calificării forţei de muncă. Va trebui să importăm forţă de muncă, de aceea trebuie să reluăm legătura cu patronatele, legislaţia permite ca un angajat să plece când doreşte, să rămână cât vrea iar multinaţionalele au o concurenţă neloială. În urma stabilirii salariului minim pe economie la 1.450 lei, firmele mici nu fac faţă financiar la aceasta, iar angajatorii nu pot menţine o ierarhizare a salariilor pornind de la salariul minim”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 28, 2017. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.