Adrian Cozma: PNL își dă examenul reconstrucției. A venit momentul să depășim incertitudinile și tatonările

Este de înțeles ca, în istoria fiecărui partid politic să existe momente mai proaste, momente de respiro, momente în care se schimbă garda. Dar PNL insistă deja de o vreme să mențină toți membrii de partid într-o stare de tranziție și incertitudine, folosind ca scuză construcția partidului începută acum câțiva ani.

A venit totuși momentul să depășim incertitudinile și tatonările și să propunem membrilor PNL și electoratului liberal un proiect limpede, o clarificare prin reconstrucție profundă. Această construcție trebuie încheiată cât mai repede, iar partidul și toți cei care îl conduc trebuie să își dea examenul.

Faptul că nu putem să construim ceva nou tot cu aceiași oameni vechi și păstrând aceleași obiceiuri care ne-au dus aproape de pieire ne-au transmis-o alegătorii, nu doar la alegerile locale, ci și la cele parlamentare. Lipsa susținerii electoratului ne-a arătat că reconstrucția PNL s-a făcut greșit și că acum partidul şchiopătează.

Tot ei ne-au arătat că vechile figuri și vechile moduri de a interacționa cu alegătorii nu sunt potrivite, nu sunt la locul lor. Nu putem spera la o reconstrucție solidă, dacă utilizăm pentru noul edificiu aceleași proiecte și elemente constructive vechi, pentru că astfel nu obținem un edificiu modern și util, ci un soi de construcție-muzeu. Adică obținem un PNL care va invoca mereu o tradiție glorioasă, dar incapabil să devină o instituție politică de actualitate pentru politica românească.

Dacă ne dorim ca PNL să capete o altă față și să ajungă acolo unde e nevoie de el, la oamenii de dreapta, la oamenii care cred în liberalism, la tinerii cu mintea deschisă, la oamenii de afaceri nemulțumiți de sumedenia de măsuri populiste, la oamenii care caută conducători de încredere și oameni cu care să meargă până în pânzle albe, e nevoie ca PNL să se reconstruiască nu doar formal, ci în profunzime. Să rămână să reprezinte partidul oamenii care înțeleg alegătorul, care pot să îl reprezinte. Oameni care sunt dispuși să crească din punct de vedere politic, arzând fiecare etapă, de la cea de simplu membru până la cele de conducere și nu sărind peste noapte, prin vechi metehne, din postura unui ilustru necunoscut direct în fruntea unui partid cu care nu știe ce să facă și unde vrea să îl ducă.

PNL trebuie să își dea examenul reconstrucției de la nivelul celei mai mici filiale, dintr-o comună, până la nivel național. Peste tot sunt oameni merituoși și harnici, așa cum sunt și oameni toxici, care trebuie să dispară. PNL trebuie să privească spre viitor când face această reconstrucție și nu spre ziua de mâine și preluarea puterii peste noapte. Măsurarea valorii noului PNL se va face prin scorul de două cifre de la alegerile locale de peste 3 ani și nu prin modul în care putem influența căderea actualului Guvern și preluarea puterii, fie ea centrală sau locală, prin diverse alianțe bolnăvicioase.

PNL e dator să redea speranța membrilor și alegătorilor săi. Nu vom face asta dacă ne vom strădui în continuare să ne asemănăm adversarilor noștri politici, partide incapabile de primenire și schimbare. Ca liberali, suntem datori ca, fiind noi înșine un model de bune practici politice, un model de transparență a procesului democrației interne, să redăm încrederea românilor în faptul că politicienii sunt capabili de lucruri bune și importante pentru comunitate, pentru țară.

Adrian Cozma,

Consilier judeţean PNL Satu Mare 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 28, 2017. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.