Peste 2.000 de participanți, la activitățile organizate de Biblioteca Județeană în cadrul programului național “Școala Altfel”

În perioda 1-5 aprilie 2013, pragul Bibliotecii Județene Satu Mare a fost trecut de 2.095 de participanți la activitățile derulate pentru a susține proiectul național inițiat de Ministerul Educației Naționale "Să știi mai multe, să fii mai bun" din cadrul Săptămânii "Școala altfel", dar și la alte activități destinate unui public larg, din toate categoriile socio-profesionale și de vârstă. Pe tot parcursul acestei perioade, serviciile de bibliotecă și-au urmat cursul firesc, iar orarul pentru public nu a suferit modificări.

bibliotecaSecția de împrumut pentru copii a înregistrat un număr record de participanți. Copii din numeroase instituții de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, din municipiul și județul Satu Mare, îndrumați de educatorii și dascălii coordonatori, au vizitat secția destinată lor, căutând cu mare interes comorile ascunse în filele cărților și deslușirea tâlcului poveștilor citite cu mare drag de către regi și regine, prințese și zâne, în lumina camerelor de luat vederi și a blițurilor fotoreporterilor prezenți la "Maratonul poveștilor".

Inițial, această activitate a fost gândită să se desfășoare în data de 2 aprilie, fiind parte integrantă a celei de a patra ediții a programului "Săptămâna familiei, săptămâna fără TV", program inițiat de Asociația Zibo Help, având ca principal obiectiv încurajarea lecturii ca alternativă de petrecere a timpului liber. Printr-o întâmplare fericită, în data de 2 aprilie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și ziua de naștere a cunoscutului scriitor danez Hans Christian Andersen, motive întemeiate pentru bibliotecarii din cadrul Secției de împrumut pentru copii pentru a primi oaspeți întreaga săptămână, așa cum îi stă bine unei serbări regale.

Pe parcursul săptămânii 1-5 aprilie, 1.464 de copii au participat la "Maratonul poveștilor". În data de 2 aprilie au fost înregistrați 959 de participanți.

La reușita acestei activități și-au adus contribuția persoane publice notabile care au înțeles mesajul transmis de organizatori și au acceptat cu mare bucurie provocarea de a lectura copiilor povești în spațiul bibliotecii publice. Au fost încoronați regine și regi ai poveștilor: Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Marcela Papici, viceprimarul Municipiului Satu Mare, Radu Roca, viceprimarul Municipiului Satu Mare, Dorel Coica, primarul Municipiului Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, Sorin Martin Vereș, directorul Cancelariei din cadrul Instituției Prefectului, Camelia Vescan, șef serviciu și comisar în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. Copiii participanți au ascultat cu mare interes poveștile lecturate și, prin curiozitatea și dezinvoltura caracteristice vârstei, au atribuit acestei activități un caracter interactiv și foarte destins. Principalul complice al prințeselor din povești a fost Angela Câmpian, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare, care s-a ocupat de întâmpinarea oaspeților de seamă cărora le-a conferit titlul onorific de rege sau regină pentru o zi prin înmânarea celor trei elemente definitorii: coroana regală, capa regală și cartea de povești.

Primii copii care și-au anunțat participarea au fost de la școlile Bălcescu-Petöfi, Lucian Blaga, Grigore Moisil, Dr. Vasile Lucaciu, Constantin Brâncoveanu, Octavian Goga, Avram Iancu și grădinițele nr. 9, Voinicelul, Mondiala, Draga mea din municipiul Satu Mare. Programările inițiale anunțau un număr de circa 600 de participanți. În urma articolelor apărute în presa scrisă locală și a știrilor din cadrul emisiunilor informative de la posturile locale și regionale de televiziune, sute de copii de la instituțiile de învățământ menționate și de la alte școli din județ (Micula, Homorodu de Mijloc, Dumbrava, Călinești și Vetiș) și-au manifestat dorința de a participa la "Maratonul poveștilor" organizat de BJSM. Astfel că, la finalul săptămânii, numărul participanților a ajuns la o valoare aproape triplată față de numărul anticipat.Vestimentația personajelor de poveste a fost asigurată de către Teatrul de Nord Satu Mare.

10 adolescenți au învățat să facă filme

A doua activitate, cursul de Povestiri digitale, s-a desfășurat în perioada 1-5 aprilie, în intervalul orar 0800-1100 și a fost destinată adolescenților. La acest curs, susținut de Centrul de formare Biblionet, prin cei doi bibliotecari-traineri Raluca Istrate și Bianca Ciceo, au participat 10 elevi de la Colegiul Economic "Gheorghe Dragoș" (foto10). Obiectivul principal al acestei activități constă în dobândireade către cursanți a abilităților necesare pentru a realiza filme cu ajutorul tehnologiei IT de ultimă generație de care dispune Biblioteca Județeană Satu Mare, tehnologie donată de Fundația "Bill & Melinda Gates" și IREX România, prin Programul național "Biblionet – lumea în biblioteca mea". Participanții au primit cu interes și implicare această activitate, iar roadele muncii lor sunt disponibile pentru vizionare pe pagina web a bibliotecii (www.bibliotecasatumare.ro ), la secțiunea Ultimele evenimente, povestiri digitale și pe contul de Facefook al bibliotecii. Pentru a încuraja și alți tineri spre astfel de activități, filmele realizate cu ajutorul tehnologiei IT vor putea fi vizionate și în cadrul programului "Nocturna bibliotecilor", la finele lunii, în noaptea de 26/27 aprilie. “Credem că acest curs s-a dovedit o alternativă plăcută şi utilă de învăţare şi suntem sigure că lucrurile pe care le-au învăţat acum le vor folosi şi altă dată pentru a face "altfel" de proiecte la şcoală, pentru concursurile şcolare tematice şi poate într-o bună zi vor candida la Oscar”, au declarat cei doi bibliotecari-traineri.

Deschiderea filialei de carte românească în Cassino, Italia, prezentată în cadrul unei conferințe de presă

În cadrul conferinței de presă din data de 1 aprilie a.c., conducerea instituției a informat publicul cu privire la îndeplinirea unui îndrăzneț obiectiv pentru anul în curs, și anume deschiderea unei filiale de carte românească în orașul Cassino, Regiunea Frosinone din Italia. La conferința de presă au participat: Ioan Mircea Ardelean, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, inițiatorul proiectului – în calitate de manager al Bibliotecii Județene Satu Mare, Angela Câmpian, director interimar al instituției gazdă și bibliotecar-șef serviciu Relații cu publicul Paula Horotan (foto 11), membră a delegației sătmărene prezente la festivitatea de inaugurare a filialei românești, la Biblioteca "Pietro Malatesta" din Cassino, în perioada 18-23 martie a.c.

Expozițiile tematice au întregit paleta activităților

În perioada 1-5 aprilie, Biblioteca Județeană Satu Mare și-a întâmpinat publicul și cu alte activități precum expozițiile tematice "Sătmărenii și școlile Beiușului", și "Basarabia, pămînt românesc", vizitarea Atelierului memorial "Nae Antonecsu", vizionări ale unor ecranizări după mari opere literare românești, desene animate, prezentarea serviciilor și a colecțiilor, turul bibliotecii, discuții despre profesia de bibliotecar.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 9, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.