Scriitorul Felician Pop a avut prima întâlnire cu cititorii, din cadrul programului ”Confesiunile cărturarului”

Vineri, 31 martie, 2017, în sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, a debutat o nouă inițiativă culturală. Este vorba despre programul ”Confesiunile cărturarului”. Evenimentul a fost organizat prin grija Bibliotecii Județene Satu Mare, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Cenaclului Cronograf și Asociației Scriitorilor de Nord Vest, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare. Organizatorii au în vedere ca în cadrul programului să prezinte publicului, în ultima vineri din fiecare lună, câte un scriitor sătmărean.

Cu ocazia primei întâlniri cu cititorii, în sala bibliotecii a fost prezent binecunoscutul om de cultură sătmărean Felician Pop, scriitor, traducător și prefațator, om de cultură și televiziune, jurnalist de opinie și mentor. Moderatoarea evenimentului cultural a fost directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan, care l-a prezentat pe invitat ca pe un scriitor de succes, bine primit de public, care a studiat jurnalistica la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, în prezent managerul Muzeului Județean Satu Mare.

De-a lungul anilor, Felician Pop a publicat numeroase cărți de poezie, proză, monografii dar și lucrări științifice: ”Ploaia de onix”, ”Abso Lut”, ”La margine de mijloc”, ”Instrumentar pentru vis”, ”Sâmbra Oilor-50”, ”Oțeloaia-50”, ”Infernet”, ”Istoria secretă a Sătmarului (în colaborare”), ”Distribuitor de cuvinte”, ”Povestea pălincii”, ”Turn desfrunzit”.

La evenimentul de la Biblioteca Județeană a luat parte și viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, care și-a exprimat bucuria față de acest nou proiect cultural L-a caracterizat pe scriitorul Felician Pop ca fiind un om de cultură care face cinste municipiului și județului Satu Mare și i-a adresat felicitări pentru toată activitatea sa de până acum. A apreciat în mod deosebit faptul că este mentorul unei întregi generații de tineri care deja s-au afirmat cu putere în cultura sătmăreană.

Scriitorul Felician Pop a vorbit despre nașterea acestui program cultural, despre felul în care el se raportează la evenimentele epocii, în general ale lumii contemporane. A pus în discuție condiția omului de cultură, faptul că viața omului de astăzi este tot mai agresată. Concluzia la care a ajuns a fost că nu e ușor să trăiești în asemenea condiții, nici să creezi ca om de cultură. A făcut referire la marele poet Nichita Stănescu, a depănat amintiri de pe timpul când poetul a fost în vizită la Satu Mare și a recunoscut că Nichita Stănescu a avut o mare influență asupra devenirii sale ca om de cultură.

La discuțiile din sala bibliotecii au participat numeroși scriitori, poeți, editori, oameni de cultură sătmăreni. Scriitorul și editorul George Terziu l-a caracterizat pe Felician Pop ca pe ”un om direct, cu care se poate discuta orice și care acceptă toate provocările vieții și îi provoacă și pe alții”. Felician Pop a considerat că tinerii sunt foarte importanți și trebuie sprijiniți și îndrumați. ”Trebuie salvgardatăcontinuitatea biologică a creatorilor de cultură. Este trist că în ultimii ani ne-au părăsit foarte mulți scriitori și poeți sătmăreni de valoare.

Din ideile abordate am mai reținut aceea că ar fi necesar un dialog real despre ce înseamnă cultură, pentru a se putea acorda o atenția sporită acestui domeniu. Regimul care nu pune bazele pe cultură greșește foarte grav. Din istorie știm că popoarele care nu au scris au dispărut pur și simplu.

Scriitorul Mihai Sas a subliniat activitatea de mentor și îndrumător a lui Felician Pop, al tinerei generații. ”Activitatea fiecărui om de cultură este importantă, pentru că numai astfel viitorul este asigurat”, a spus Mihai Sas. Au mai vorbit: Mariana Țiproc, Dorel Iurcencu, care s-a exprimat în versuri, a citit poeziile pline de semnificație ”Ararat” și ”Această zi”, Cornelia Bălan Pop a vorbit despre preocupările muzicale ale invitatului. Gabriel Pustai, consultant artistic la CJCPCT Satu Mare, Paula Horotan și alții au vorbit despre activitatea de ziarist a lui Felician Pop.Participanții la eveniment au putut să vadă într-o mică expoziție de cărțile scrise de Felician Pop, colecțiile presei locale în care a publicat numeroase articole, recenziile de carte precum și diplomele care răsplătesc activitatea omului de cultură multilateral care este Felician Pop, o dovadă a rodnicei sale activități atât ca scriitor, ziarist, manager și mentor.

Salutăm ideea organizării unor asemenea întâlniri, ele îi aduc și mai aproape pe scriitori de marele public. Așteptăm cu nerăbdare și alte asemenea întâlniri.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.