În Piața 25 Octombrie din Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române

În fiecare an, la 3 aprilie se sărbătorește Ziua Jandarmeriei Române, instituție cu structură militară, cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română a fost creată la 3 aprilie 1850 de domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, care a promulgat la aceea dată, ”Ofisul domnesc, legiferarea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de Jandarmi”.

În cinstea acestei zile, pe platoul din Piața 25 Octombrie din Satu Mare, cu începere de la ora 12.00, a fost organizat un ceremonial militar, urmat de o suită de exerciții demonstrative de intervenție, autoapărare, alpinism și demonstrații cu câini de serviciu. În standurile amenajate au fost prezentate profesiile din domeniul ordinii și siguranței publice, au fost prezentate elemente din dotarea tehnică a Jandarmeriei Române.

La manifestări au participat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, subprefectul Tamás Altfatter, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu, persoane din structurile de comandă M.A.I. și M.Ap.N. După ce prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a trecut în revistă Garda de Onoare și s-a intonat Imnul de stat, preotul militar Cristian Nicolae Silaghi a oficiat o scurtă slujbă religioasă.

Colonelul Ovidiu Adrian Popa, comandantul I.J.J. Satu Mare a dat citire mesajului adresat de președintele României Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române. ”În urmă cu 167 de ani, se puneau bazele Jandarmeriei Române, o instituție care, de-a lungul istoriei, a fost parte a construcției României moderne și s-a identificat cu asigurarea ordinii publice și a protecției cetățenilor. Astăzi onoarea și devotamentul cu care jandarmii români își duc la îndeplinire misiunile sunt recunoscute și apreciate. Datorită profesionalismului de care dau dovadă, este menținută siguranța cetățenilor și ordinea publică, într-un climat social orientat către protecția și liniștea comunităților, în baza deplinei respectări a Constituției, a prevederilor legale și a drepturilor și libertăților civice”, se spune în mesaj.

Astăzi calitatea de membru cu drepturi depline în Asociația Forțelor de Poliție și Jandarmerie Europene și Mediteraneene cu Statut Militar și în Forța de Jandarmerie Europeană constituie o confirmare a experienței și profesionalismului de care această instituție dă dovadă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 3, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.