Tudorel Toader: Guvernul nu va renunța la modificarea Codului Penal în ceea ce privește abuzul în serviciu

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că Guvernul României nu va renunța la modificarea Codului Penal în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu. Acest anunț făcut de ministrul Justiției a fost făcut după ce Curtea Constituţională a stabilit contrar.

„Discutam cu colegii mei proiectul de lege pe care mâine îl trimitem la Guvern, pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală, în acord cu deciziile CCR. Vă rog să facem deosebire între obligaţia pe care legiuitorul o are de a modifică legislaţia în acord cu deciziilor CCR şi obligaţia de transpune în legislaţia naţională o directiva europeană.

Când e vorba de deciziile CCR, nu ai nicio marja. Când e vorba de o directiva europeană, ai o marja de apreciere în acord cu specificul naţional. Prin urmare, avem în acel proiect de lege şi propunerea de modificare a abuzului în serviciu şi nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim. Decizia CCR nu se referă la un prag. Îi laşi şi judecătorului libertatea de a decide că o fapta de abuz este infracţiune sau nu”, a punctat Tudorel Toader la Antena 3.

Tudorel Toader a spus după demisia lui Florin Iordache că „infracțiunea de abuz în serviciu nu a suferit niciun moment de întrerupere, de suspendare”. „Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului pentru că a incrimina o faptă este de competenţa legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidenţă, de aplicare a normei penale, a ilicitului penal. Prin urmare, decizia Curţii Constituţionale nu a avut şi nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 4, 2017. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.