Kereskényi Gábor, în delegație oficială în Japonia alături de alți 12 primari din țară

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor alături de alți 12 primari de municipii din țară se află în aceste zile într-o delegație oficială în Japonia. Deplasarea și programul intâlnirilor cu oficialii niponi au fost organizate de Asociația Municipiilor din România prin Ministerul Afacerilor Externe. Prima zi a misiunii oficiale în Japonia a debutat cu o vizită de informare la Centrul de reciclare Minato. Delegaţia a fost întâmpinată de specialişti ai centrului; prezentarea multimedia a fost urmată de vizionarea procesului de reciclare a sticlei, a recipienţilor de aluminiu şi plastic, precum şi de prezentarea secţiei de recuperare şi restaurare a mobilierului uzat, care ulterior poate fi achiziţionat în condiţii convenabile raportat la preţul pieţei.

La Europe House delegaţia a fost întâmpinată de Excelenţa Sa Viorel Isticioaia Budura, ambasadorul UE la Tokyo, Excelenţa Sa Tatiatna Svetlana Iosiper, Ambasadorul României în Japonia, Silviu Jora, Directorul Centrului pentru coperare industrială Europa – Japonia şi Ramona Fieru, Director adjunct al Direcţiei Presă, relaţii publice şi afaceri culturale al DELUE la Tokyo. În cadrul întrevederii, oficialii menţionaţi au prezentat stadiul cooperării UE – Japonia, cu accent pe sectoarele de interes pentru relaţia bilaterală România – Japonia, în contextul Brexitului şi al consecinţelor acestuia, pe plan european şi internaţional, prin prisma agendei UE axată pe două componente majore: Tratatul de liber schimb şi Parteneriatul strategic UE Japonia.Au fost abordate, de asemenea, chestiuni legate de colaborarea academică, prin Erasmus- International Credit Mobility, cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

În acest context, a subliniat reprezentantul DELUE la Tokyo, vizita delegaţiei AMR vine într-un moment prielnic şi necesar pentru a accentuia interesul administraţiilor urbane din ţara noastră în ceea ce priveşte experienţa şi realizările municipalităţilor japoneze în domenii de interes maxim pentru administraţia publică din România: transport urban, planificare urbană, procesarea deşeurilor urbane, smart parking, green cities, etc.
Oficialul a mai menţionat că prezenţa unui număr de 13 primari de municipii din România în Japonia, în cadrul unei vizite oficiale, se constituie într-o iniţiativă singulară de excepţie care poate deschide canale importante de comunicaţie şi cooperare cu municipalităţi din Japonia şi i-a încurajat pe participanţii la misiune să abordeze, în mod deschis şi constructiv, în întâlnirile cu primarii şi oficalii japonezi, subiectele de interes major pentru municipalităţile din România, inclusiv oportunităţile de investiţii şi cooperare economică.

Vizita la DELUE a fost urmată de întâlnirea cu primarul Districtului Minato, domnul Masaaki Takei, în prezenţa Ambasadorului României la Tokyo şi a directorului general al departamentului de industrie şi dezvoltare a comunităţii Minato. În acest cadru, directorii departamentelor de planificare urbană, transport şi trafic, precum şi planificare financiară, taxe şi impozite au susţinut prezentări. Teme abordate: planificare urbană în următorii 20 de ani, dezvoltarea şi extinderea reţelei de transport în comun, planificare demografică, masterplanul de internaţionalizare a disctrictului Minato şi Jocurile Olimpice din 2020.

Delegaţia AMR şi-a continuat misiunea în Japonia, cu întâlniri de lucru la Yokohama, al doilea oraş ca mărime – cu o populaţie de 3,7 milioane de locuitori. Oraşul este situat la Sud de Tokyo, în prefectura Kanagawa şi este cel mai important oraş – port al Japoniei, alături de Kobe, Osaka, Nagoya, Tokyo şi Chiba. Yokohama sărbătoreşte, în acest an, patru decenii de înfrăţire cu Municipiul Constanţa şi, pentru a marca acest moment, viceprimarul Municipiului Constanţa, Costin Rasauteanu, a avut o consfătuire restransă cu viceprimarul oraşului Yokohama, Makoto Kashiwazaki. Părţile au abordat teme de interes comun şi şi-au exprimat dorinţa de a consolida şi de a extinde relaţiile care s-au intensificat în acest interval de timp.

Delegaţia AMR s-a întâlnit cu Toshikazu Yazawa, directorul Diviziei de Relaţii Internaţionale Europa şi America Latină şi cu Masuyoshi Ariji, directorul Autorităţii Portuare, din cadrul primăriei. Împreună, au vizitat facilităţile portuare şi Terminalul Internaţional Osanbashi, complex ultramodern (ce cuprinde inclusiv o sală de spectacole) destinat navelor de pasageri. Este vorba de o construcţie de oţel, amplasată pe o insulă artificială, construită pe baza planurilor arhitecţilor Alejandro Zaera Polo şi Farshid Moussavi, în 2002, pe locul docului edificat în anul 1894.

Întâlnirea cu primarul oraşului Yokohama, Fumiko Hayashi, a avut loc la sediul administraţiei locale, iar la întrevedere, alături de directorii din primărie, au participat şi E.S. Tatiana Svetlana Iosiper, Ambasadorul României la Tokyo, Prof. Manabu Kobayashi, Consulul onorific al României la Yokohama şi Yuki Misato, Preşedintele Asociaţiei de Prietenie Yokohama – Constanţa. Fumiko Hayashi a făcut o analiză detaliată a relaţiilor de înfrăţire cu Municipiul Constanţa, constatând cu satisfacţie că acestea s-au consolidat şi s-au dezvoltat într-un ritm constant şi susţinut, în ultimii 40 de ani, dar, lăsând totuşi loc, şi unei noi abordări, precum şi unor proiecte ce să răspundă prompt necesităţilor şi dezvoltării galopante a lumii în care trăim. Tocmai de aceea, în aprilie, o delegaţie a oraşului Yokohama va participa la Constanţa la evenimentele dedicate marcării celor 40 de ani de relaţii bilaterale neîntrerupte și pentru a identifica noi segmente de cooperare şi dezvoltare.
Preşedintele AMR, domnul Robert Negoiţă, a mulţumit pentru primirea călduroasă şi a reiterat dorinţa Asociaţiei de a sprijini cele două municipalităţi în identificarea de noi oportunităţi de cooperare care să ducă la un schimb util de bune practici, în beneficiul comunităţilor care îşi desfăşoară activitatea în cele două zone portuare.

Domnia sa a lansat şi o invitaţie reprezentanţilor oraşului Yokohama, ca, odată cu vizita la Constanţa, să se întâlnească şi la Bucureşti cu executivul AMR, pentru prospectarea şi identificarea oportunităţilor de colaborare într-un cadru lărgit. Tot astăzi, delegaţia AMR a fost invitată să viziteze Târgul Naţional de Horticultură Urbană în care au fost prezentate soluţii ingenioase de amenajare a parcurilor şi a zonelor verzi din aglomerările urbane.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 5, 2017. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.