Expoziție de metaloplastie a artistului Cătălin Sălăjan, la Galeria de Arte Plastică a Primăriei Satu Mare

Joi, 6 aprilie 2017, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei municipiului Satu Mare, în organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare și Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, a avut loc vernisajul expoziției personale de metaloplastie a artistului Ioan Cătălin Sălăjan. La vernisaj a fost prezent directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, managerul Școlii de Arte, Mircea Deac, președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba și Maria Varga, care a fost moderatoarea evenimentului.

Programul muzical a fost asigurat de către cursanții Școlii de Arte Satu Mare, Raluca Dumitru și Ronaldo Florea, pregătiți de profesorul Călin Keresztes.

În cuvântul său, directorul CJCPCT Robert Laszlo a subliniat faptul că participă cu bucurie la asemenea manifestări, și prin aceasta se demonstrează că la Satu Mare există o viață artistică tot mai bogată. Personal a urat mult succes în continuare artistului, care a devenit tot mai cunoscut atât în țară cât și în străinătate.

Managerul Școlii de Arte Satu Mare, Mircea Deac a apreciat calitatea lucrărilor expuse realizate în metaloplastie, un procedeu mai puțin cunoscut de publicul larg. Noua expoziție a artistului Cătălin Sălăjan demonstrează foarte buna colaborare dintre AAP Satu Mare și Școala de Arte Satu Mare. Cursanții școlii sunt prezenți aproape la toate manifestările organizate de AAP.

Numai lucruri frumoase a spus și președintele AAP Gergely Csaba, considerând că expoziția este foarte bogată, artistul expune câteva zeci de creații. Prin ele artistul trimite mesaje evidente, lucrările exprimă raportarea artistului la lumea înconjurătoare. Fiecare piesă la rândul ei este un unicat. Multe dintre ele au continuitate ca tematică, se pot grupa în adevărate seriale.

Ioan Cătălin Sălăjan s-a născut la București. A prins gustul pentru arta metaloplastiei încă la liceu. A avut multe de învățat de la profesorul Andrei Szanto. A fost foarte influențat de creația artistului Ștefan Kosma. În mare parte Cătălin Sălăjan este autodidact, așa cum recunoaște într-un interviu. Mai mulți ani a lucrat la o fabrică care în cele din urmă a intrat în faliment. Sub influența unei prietene plecate în străinătate, s-a reîntors la vechea lui pasiune, metaloplastia, pe care nu a practicat-o timp de patru decenii. Din anul 2011 este membru în AAP Satu Mare și de atunci participă la expozițiile colective ori personale, ca artist liber profesionist.

Am parcurs cu mare atenție cele câteva zeci de tablouri expuse. Am putut constata finețea lucrărilor. Imaginile sunt realizate pe foi de aluminiu de 0,4 sau 0,5 mm nu prin ciocănire, cum mulți s-ar aștepta, ci prin presare folosind diferite scule din lemn, sau polimeri. Sunt porțiuni dintr-o creație realizate pe sticlă. Pe lucrările expuse nu se observă că artistul a avut o mare întrerupere în metaloplastie. Piesele sunt realizate cu trăsături fine, cu o tematică variată, acoperind aproape toate domeniile existenței umane.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 6, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.