”Pădurea minunată” de Elvira Marcela Szigeti, o carte dedicată copiilor care iubesc și protejează natura

Recent, am primit la redacție o frumoasă carte care se adresează celor mici, elevilor din clasele primare, având ca scop formarea deprinderilor în domeniul educației ecologice, protejarea mediului înconjurător. Autoarea lucrării, Elvira Marcela Szigeti în cartea ”Pădurea minunată – carte de colorat”, apărută la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare, pornește de la idea că pădurea este o bogăție inestimabilă și că trebuie ocrotită iar ea te va răsplăti cu frumusețile și bunătățile ei. Această nobilă atitudine trebuie începută încă de la vârste fragede.

Cartea cuprinde 40 de pagini cu texte și desene ce captează inevitabil atenția micilor cititori și îi invită ca să dea viață imaginilor colorându-le. Fiecare desen caută să-i introducă în mijlocul naturii, pentru a-i cunoaște elementele componente lumii vegetale și animale, sub forma unei plimbări, în tovărășia celui mai bun prieten al omului, câinele, în cazul de față cățelul Azor. ”Mă îmbrac în graba mare, iau rucsacul în spinare și împreună cu Azor am pornit încetișor spre pădurea cu izvor”.

Pe traseu sunt întâlnite specii de copaci: molizi, arțari și fagi, mii de flori de câmp, ciupercuțe jucăușe, zmeură, măceșe și mure. Apar apoi și viețuitoarele pădurii ”iepurași cu urechi lungi”, furnici și licurici. Nu putea lipsi dintr-o pădure adevărată nici ”ursulețul Martinel îmbrăcat cu un cojocel” care ”bea ceai de tei și de afine, cu un fagure de miere, ca să-i facă și plăcere”.

În pădure plimbăreții sunt întâmpinați și de ciripitul asurzitor al păsărelelor, iar prin tufe de aricii ”plini de țepi și plini de ace, căci cos veste și cojoace”… ”Vreau și eu!Vreau și eu! Strigă vesel de sub frunze un brotac”.

O impresie deosebită face întâlnirea cu izvorul, care primește cu drag ”cu apă dulce, cristalină ca al perlelor șirag”, oferind apă proaspătă și bună, presărată cu un strop de soare.

În partea a doua a cărții, micii cititori pot desena animalul preferat întâlnit în pădure, sau copacul preferat. Pentru cei care răspund corect la întrebările puse se acordă o Diplomă ”Prietenii pădurii”, pentru sârguința și dibăcia cu care elevul a colorat această carte.

Atât textul cât și desenele sunt realizate de autoare cu un talent evident. Elvira-Marcela Szigeti s-a născut la Tășnad, este absolventă a Liceului ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, promoția 1979 și licențiată în științe economice la Academia de Studii Economice din București. Este autoarea mai multor cărți pentru copii: ”În drum spre școală-poezii pentru copii și carte de colorat cu jocuri interactive”, Editura Citadela, 2010; ”Întâmplări din Valea cea frumoasă – Povești pentru copii și carte de colorat”, Editura Citadela, 2011; ”Zoo-om – satiră și umor, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2013; ”Măsuri de timp – volum de poezii”, Editura Citadela, 2015.

În limba maghiară autoarei i-au apărut trei cărți la Editura Citadela: ”Úton az iskola felé”, ”Történetek a szép völgyböl” și ”Szavak”. Elvira-Marcela Szigeti este prezentă cu poezii și în antologia ”Armonii de toamnă”, apărută la Editura clujeană Risoprint în 2014. A colaborat la realizarea caricaturilor din cartea Corinei Petrescu ”Ironice Tu(r)nuri”, apărută la Editura Princeps Multimedia din Iași în 2014.

Prof. Carol C. Koka 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 7, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 Responses to ”Pădurea minunată” de Elvira Marcela Szigeti, o carte dedicată copiilor care iubesc și protejează natura

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.