Colocviu profesional la Biblioteca Județeană Satu Mare, cu ocazia Zilei Naționale a Bibliotecarului

Biblioteca Județeană Satu Mare, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Satu Mare și Centrul de formare Biblionet, organizează luni, 24 aprilie, în Sala Multimedia, cu începere de la ora 09.00, colocviul profesional și atelierul de dezvoltare profesională „Bibliotecarul de ieri și de azi”, cu participarea bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Satu Mare.

Acest eveniment se derulează cu sprijinul financiar al ANBPR, Filiala Satu Mare și este dedicat Ziei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și Zilei Naționale a Bibliotecarului (23 aprilie), prilej de a împărtăși bucuria apartenenței la profesia de bibliotecar și de a transmite informații și practici utile în munca de zi cu zi a specialiștilor din biblioteci.

”Agenda întânirilor profesionale ale bibliotecarilor din bibliotecile publice din județ pentru anul 2017, cuprinde patru sesiuni trimestriale, ocazii care facilitează comunicarea directă între membrii profesiei și schimburi de idei și de bune practici care se dovedesc constructive de cele mai multe ori. Iată-ne ajunși la cea de-a doua întâlnire din acest an, derulată cu ocazia Zilei Naționale a Bibliotecarului, prilej de sărbătoare și de a le ura tuturor bibliotecarilor din bibliotecile publice din județ un sincer „La mulți ani!”, bucurii și multe realizări pe tărâm profesional”, a declarat Lacrima Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.

Pe ordinea de zi a întâlnirii profesionale, la ora 09.00, după cuvântul de salut al conducerii instituției gazdă, este inclusă activitatea „Indicatori de performanță în activitatea bibliotecilor publice din județul Satu Mare. Analiza activității pe baza rapoartelor statistice cu privire la activitatea bibliotecilor pe anul 2016”. Cu alte cuvinte, este vorba despre prezentarea unui bilanț ce va cuprinde date și informații referitoare la activitatea tuturor bibliotecilor din județ, cu aspectele ei pozitive și negative, deopotrivă.

Datele și informațiile colectate de la colegii noștri din teritoriu la prima întâlnire de lucru din acest an, s-au constituit într-un raport de activitate cuprinzător, un instrument de lucru foarte util atât pentru manageri și bibliotecari cât și pentru reprezentanții autorităților care finanțează bibliotecile. Pe baza acestor date, după centralizarea lor prealabilă, s-au calculat indicatorii realizați pe tipuri de biblioteci și se pot stabili, din punct de vedere cantitativ și calitativ, performanțele realizate în biblioteci, pe parcursul unui an. De aceea acordăm o atenție sporită statisticii de bibliotecă., a declarat Paula Horotan, director adjunct.

Întâlnirea va continua cu colocviul profesional „Bibliotecarul de ieri și de azi”, la care sunt invitați să participe foști colegi de breaslă, oameni care au făcut ca pasiunea pentru carte să devină carieră profesională. Colocviul va fi completat cu atelierul de dezvoltare profesională „Proiecte de succes desfășurate în biblioteci publice din România”, atelier livrat de Raluca Istrate, președintele filialei sătmărene a ANBPR.

După un scurt moment festiv, bibliotecarii sătmăreni au posibilitatea de a participa la evenimentul de lansare a cărților „Primăvara sufletului” și „Anecdote, replici spirituale și întâmplări amuzante cu mari personalități ale istoriei și culturii”, ambele semnate de prof. Carol C. Koka.

Rețeaua de biblioteci publice sătmărene se compune dintr-o bibliotecă județeană, o bibliotecă municipală, patru biblioteci orășenești și 56 de biblioteci comunale.

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) s-a înfiinţat în anul 1990 din dorinţa bibliotecarilor de a-şi exprima şi apăra interesele profesionale în cadrul unei structuri organizate, capabilă să acţioneze ca for de dezbateri profesionale prin care să susţină evoluţia profesiei şi ca structură de reprezentare în relaţia cu factorii de decizie.

Asociaţia numără peste 3.000 de membri, are filiale judeţene cu distribuţie naţională şi desfăşoară o activitate constantă de la infiinţare. Activitatea Asociaţiei este orientată spre obiective care contribuie atât la formarea şi dezvoltarea profesională a bibliotecarilor, cât şi la consolidarea capacităţii ei organizaţionale şi parcurgerea noilor etape de evoluţie. Principala direcţie de acţiune a ANBPR vizează dezvoltarea profesională şi împărtăşirea de experienţe şi practici de succes.

Filiala sătmăreană înregistrează 75 de membri, activitatea ei fiind coordonată de un Birou executiv în următoarea componență: Preşedinte – Istrate Raluca; Vicepreşedinte – Horotan Paula; Secretar/casier – Ciceo Bianca; Membri – Nuna Corina și Farcău Raluca; Cenzori – Cosma Dan Marius și Jurchiș Maria.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 23, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.