A.J.O.F.M. Satu Mare oferă acces la serviciile gratuite de evaluare și certificare a competențelor profesionale

Accesul la serviciile gratuite de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, acordate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, se face în urma activității de informare și consiliere profesională sau de mediere și a obținerii unei recomandări din partea evaluatorului de competențe profesionale.

Persoanele în căutarea unui loc de muncă ce beneficiază în mod gratuit, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de servicii de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale au următoarele drepturi conform art.70^2 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă:

Să beneficieze de informații și materiale informative referitoare la condițiile de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formal;.
Să participe, în mod gratuit, la activitățile de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale;
Să beneficieze, dacă este cazul, de echipament de protective în timpul procesului de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale;
Să beneficieze gratuit de abonament pe mijloacele de transport în comun de la domiciliu sau după caz de la unitatea de cazare, la unitatea de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale;
Să beneficieze de cazare și de o sumă de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevăzut de reglementările în vigoare pentru salariații instituțiilor publice și regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegării și detașării, în altă localitate.

În situația în care persoanele care beneficiază, în mod gratuit, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de servicii de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale ,refuză din motive imputabile, locul de muncă oferit de către agenția pentru ocuparea forței de muncă, corespunzător competențelor profesionale certificate, sau întrerup procesul de evaluare și certificare a copletențelor profesionale, au obligația să restituie toate cheltuielile efectuate pentru serviciile de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, a căror finanțare s-a asigurat din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 25, 2017. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.