Recent a apărut numărul 30 al publicației veteranilor din S.R.I., ”Vitralii – Lumini și umbre”

În editorialul numărului 30 al publicației ”Vitralii – Lumini și umbre” se amintește faptul că Serviciul Român de Informații a împlinit recent 27 de ani de existență, instituție care prin activități specifice contribuie la asigurarea securității naționale a României. Aniversarea are loc atunci când pe plan intern ”societatea românească încă nu și-a găsit echilibrul și liniștea”, iar pe plan extern ”existau multiple pericole la adresa securității internaționale, pericole bine cunoscute”.

Revista atrage atenția asupra lucrării istoricului Alin Spânu ”Spioni, spioane și dandanale în România neutră (1914-1916)”. Cartea pune în valoare un important volum de documente de arhivă inedite ale Direcției Poliției și Siguranței Generale, care fac cunoscute activitatea structurilor de siguranță în perioada neutralității României. Toate capitolele cărții sunt incitante: ”Filiere, spioni și informatori”, ”De la contraspionaj la decizii diplomatice. Cazul contelui Czernin”, ”Fețele frumoase ale spionajului” și ”Dandanale”. Sub semnătura istoricului Alin Spătaru, sunt detaliate activitatea de gazetar pusă în slujba cauzei românești a lui Octavian Codru Tăslăuanu, Ioan Slavici și alții.

Generalul de brigadă (r) Vasile Mălureanu continuă seria de articole dedicate opoziției oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu, și prezintă în paginile revistei influențele exercitate din exterior, în condițiile în care la începutul anilor 70, Statele Unite ale Americii și aliații lor din N.A.T.O. au pus în acțiune o strategie complexă de subminare a regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est. Este prezentată pe larg paleta acțiunilor serviciilor de informații externe din Occident pentru stimularea atitudinii contestatare a oamenilor de cultură din România.

Merită toată atenția și interviul Generalului de brigadă (r) Mihai Viorel Țibuleac, care a lucrat aproape o jumătate de secol în instituția care a avut misiunea de protecție a înalților demnitari români, interviu consemnat de conf. Univ. dr. col.(r) Aurel V. David.

Colonelul (r) Dumitru Gafencu relatează un caz deosebit petrecut în cetatea Aradului, evitând astfel o catastrofă, legat de gestul necugetat al unui soldat în termen aflat în serviciul de gardă.

Despre activitatea informativă a ofițerilor de informații scriu colonel (r) Hagop Hairabetian și colonel (r) Valeriu Dogaru, în articolul ”Profesoara de franceză” și ”Decembrie 1989: Cum am devenit ”terorist”. Despre evenimentele tragice din martie 1990 de la Târgu Mureș scrie profesor universitar dr. colonel (r) Traian Valentin Poncea, care subliniază că acele evenimente au fost regizate de la Budapesta, cu știrea și implicarea directă a forțelor politico-militare decizionale ale Ungariei dar și cu complicitatea unor cancelarii central-europene.

Dr. istoric Alex Mihai Stoenescu abordează problema ”De ce trebuie să scăpăm de republica semiprezidențială”. El consideră că, Constituția din 1991 a fost și este un hibrid constituit în cerc vicios. România nu are acea autoritate bine definită care să miște statul în procesul de reformă și al dezvoltării istorice, el pledează pentru un președinte cu puteri sporite.

Generalul de brigadă (r) Vasile Mălureanu ne atrage atenția asupra primului volum din monografia ”Securitatea 1948-1989”, volum apărut la Editura Cetatea de Scaun, 2016. Cartea include studii realizate de cercetători ai Serviciului Cercetare – Editare a CNSSAS-ului sub coordonarea lui Florin Banu și Liviu Țăranu.

Colonelul (r) Tiberiu Tănase scrie despre ”Tendințe ale strategilor de Inteligence în secolul XXI”. Conferențiar universitar dr. Mihai Racovițean abordează aspecte ale revizionismului ungar. El se întreabă dacă acesta este un pericol ”…neglijat?” și încearcă să lămurească ce urmărește propaganda ungară și consideră că după perioada comunistă, revizionismul din Occident s-a mutat la Budapesta, asistăm chiar la o recrudescență a neorevizionismului bine articulate, al cărui scop este restaurarea ”Ungariei Mari”. Autorul impută faptul că: “autoritățile statului român sunt mute și indiferente. Românii din țară nu sunt deloc sprijiniți, mobilizați, educați în scopul de a contracara de pe pozițiile adevărului acțiunile revizioniste”.

Revista ”Vitralii – Lumini și umbre” îl omagiază cu emoție și admirație pe academicianul Sinu C. Giurescu, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, personalitate de excepție, cu o carieră științifică exemplară. Domnia sa este un adevărat simbol al apărării identității și demnității naționale.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 26, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.