Poetul Gheorghe Cormoș, la evenimentul ”Confesiunile cărturarului” de la Biblioteca Județeană

Vineri, 28 aprilie, 2017, începând cu ora 13.00, cu participarea unui numeros public iubitor de literatură, poeți, scriitori, jurnaliști, oameni de cultură sătmăreni, în sala ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, au participat la un eveniment deosebit intitulat ”Confesiunile cărturarului”, la care a participat poetul Gheorghe Cormoș. Acest eveniment are loc în ultima zi de vineri din fiecare lună.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în colaborare cu cenaclul „Cronograf” și ”Afirmarea” și Asociația Scriitorilor de Nord Vest, moderatoarea fiind directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene, Paula Horotan. Aceasta a făcut o scurtă prezentare a poetului Gheorghe Cormoș, date biografice, colaborări la reviste, apariții în antologii. Pe un stand au fost expuse diferite materiale cu referire la opera poetului. În același timp au fost proiectate imagini care ilustrează bogata lui activitate literară, întâlniri cu poeții și scriitorii, lansări de carte comemorări etc.

Gheorghe Cormoș s-a născut  la 1 aprilie 1957 în satul Tireac, județul Satu Mare. Are studii de artă decorativă făcute la Liceul de Artă ”Aurel Popp” din Satu Mare. Este membru al cenaclului ”Afirmarea” și ”Cronograf”. A apărut în antologia ”Excelsior” din 1976, ”Cuvinte din Nord, Antologia ”Afirmarea”. A publicat în revistele: Cronograf, Poesis, Citadela, Cetatea culturală. În anul 2015 i-a apărut volumul ”Ten” la Editura Dacia XXI.

În cuvântul său, poetul Gheorghe Cormoș a spus că a cochetat cu poezia din liceu. E drept că i-a apărut până în prezent o singură carte dar: ”Eu nu știu să scot cărți pe bandă rulantă”. Creația sa a evoluat spre bine în anii care au trecut. Poetul a împărtășit unele aspecte legate de ”bucătăria internă” a creațiilor sale. Și-a exprimat speranța că în viitor va reuși să scoată cel de al doilea volum de poeme. Poetul i-a îndemnat pe creatorii de astăzi să publice în revistele literare și să activeze în cadrul cenaclurilor. A luat atitudine împotriva celor care le ”bagă bețe în roate colegilor. Cum apare unul care are condei, sar pe el trei să-i găsească nod în papură”. Sunt mulți poeți de valoare care au publicat în trecut și acum nu îi mai amintește nimeni, de parcă nici nu ar fi fost, ceea ce nu este bine.

Editorul George Terziu a citit o poezie dedicată lui Gheorghe Cormoș, dar și poezii dedicate poeților sătmăreni. Mai multe ca om de cultură a vorbit despre Gheorghe Cormoș, Voicu D.Rusu. care îl știe ca un poet care ”cunoaște valoarea cuvintelor” și ”muncește mult ca să aducă la lumină cele mai bune metafore. El scrie o poezie profundă care place”, a spus Voicu D.Rusu.

Din sală cărturarului i-au fost adresate mai multe întrebări. Astfel scriitorul Mihai Sas a întrebat cum este ancorată poezia de astăzi în problemele de zi cu zi ale cetății? Claudiu Govor s-a referit la aspectele pozitive din creația lui Gheorghe Cormoș, consideră că el nu a publicat mult dar din ce a publicat se poate trage concluzia că ”este un poet foarte bun”.

Cornelia Bălan Pop a întrebat ce înseamnă pentru el poezia, Loredana Știrbu a amintit că a fost întotdeauna cunoscut ca un noncomformist, chiar un rebel, și s-a interesat dacă din asta a avut de câștigat sau de pierdut. Poetul Dumitru Ursachi s-a interesat de sursa lui de inspirație.

Din partea Asociației Scriitorilor de Nord Vest a vorbit Felician Pop. El a precizat că Satu Mare are foarte mulți poeți buni dar, și foarte mulți mai puțin buni. Poeziile lui Gheorghe Cormoș sunt de apreciat, el este bun, talentat, unul care niciodată nu va spune că o carte este bună dacă nu este bună. ”Este un poet tot timpul”.

În încheiere poetul Gheorghe Cormoș a citit câteva poezii ale sale iat Cornel Burcea a recitat poezia lui Adrian Păunescu ”Să fim oameni pentru oameni” transmițând tuturor un puternic mesaj. Evenimentul de la Biblioteca Județeană a fost întregit cu un frumos program de cântece interpretate de Georgeta Govor, acompaniată de Diu Oșan.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 28, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.