Omagiu prof. dr. Gavril Ardelean, fondatorul învățământului universitar la Satu Mare

Vineri, 5 mai, 2017, la sediul sătmărean al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad au avut loc manifestări în memoria prof. univ. dr. Gavril Ardelean, fondatorul învățământului universitar sătmărean, care în această zi ar fi împlinit 75 de ani. De la ora 14.30 la sediul facultății de pe strada Ștefan cel Mare nr.7 a avut loc dezvelirea plăcii comemorative ”Prof. univ. dr. Gavril Ardelean – fondator al învățământului universitar sătmărean”.

La dezvelirea plăcii comemorative au fost prezenți: prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, președintele Consiliului Județean Satu Mare Pataki Csaba, cadre didactice de la filialele Universității de Vest ”Vasile Goldiș”, soția profesorului, fiul, conf. univ. dr. Doru Ardelean, oaspeți din țară și străinătate, numeroși sătmăreni care l-au cunoscut și apreciat pe ilustrul profesor. La dezvelirea plăcii a luat cuvântul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul universității, care a vorbit despre remarcabila activitate științifică a lui Gavril Ardelean și cel de fondator al învățământului universitar sătmărean.

După sfințirea plăcii, în marea sală de la sediul facultății, a avut loc un simpozion științific internațional cu titlul ”Funcția socio-economică a cercetării științifice în domeniul biologiei”. La simpozion au participat: prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, cercetător științific I Dumitru Morariu, membru corespondent al Academiei Române, prof. dr. Matskáși István, director onorific al Muzeului de Științe Naturale ale Ungariei din Budapesta, conf. univ dr. Vasile Lazăr, directorul filialei Satu Mare al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, conf. univ. dr. Olimpia Neagu.

În cuvântul său prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a subliniat prețuirea de care se bucură memoria prof. univ. dr. Gavril Ardelean, cel care și-a adus contribuția decisiv la întemeierea învățământului universitar în Satu Mare și munca lui de cercetare apreciată și peste hotare.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba a spus că întreaga muncă de cercetare a profesorului Gavril Ardelean sunt valori academice inestimabile, el este o mare personalitate a Sătmarului. Momente din viața și activitatea profesorului Gavril Ardelean au fost rememorate de către conf. univ. dr. Vasile Lazăr. Gavril Ardelean s-a născut la data de 5 mai 1942 în localitatea Seini. A absolvit Facultatea de Biologie, Geografie și Geologie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în 1965. Tot aici a obținut și titlui de doctor în biologie. A lucrat mai mulți ani în învățământul preuniversitar, la mai multe licee din Vișeu de Sus, Tășnad și Satu Mare. În anul 1992 a devenit cadru didactic asociat apoi titular la Universitatea de Nord Baia Mare.

În anul 1997 a obținut acordul pentru înființarea filialei Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad la Satu Mare, al cărui prorector și director a devenit. Ca dascăl a parcurs toate treptele academice. A desfășurat și o susținută activitate de cercetare. A publicat aproape 200 de articole științifice, peste 60 de cărți. A participat la peste 30 de manifestări științifice internaționale, a implementat 11 proiecte finanțate din fonduri europene. Ca o recunoaștere a meritelor sale, în anul 2002 Academia Română i-a acordat premiul științific ”Grigore Antipa”. A primit de asemenea, distincția ”Membru de Onoare în Grad de Comandor” din partea Ordinului Militar din România.

În cadrul sesiunii științifice au luat cuvântul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care i-a subliniat meritele profesorului Gavril Ardelean, și a dat citire Hotărârii Senatului Universității de Vest ”Vasile Goldiș” de acordare a celei mai înalte distincții cel de ”Doctor Honoris Causa” și titlul de ”Profesor onorific post-mortem”. Aceste distincții dovedesc prețuirea de care se bucură întreaga sa operă științifică. Au mai luat cuvântul conf. univ dr. Olimpia Neagu, prof. dr. Matskási István din partea Muzeului de Științe Naturale ale Ungariei din Budapesta, dr. Dumitru Morariu, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. dr. Doru Ardelean.

Un punct distinct al simpozionului l-a constituit lansarea cărții ”Potențialul natural al Sălajului”, vol. I-II la elaborarea căruia au contribuit peste 60 de cercetători din țară și din străinătate. Cea mai dificilă secțiune a cercetării a fost realizată de cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală al Ungariei de la Budapesta, parte care abordează tema fauna de nevertebrate a Sălajului. Apariția celor două volume reprezintă un important eveniment științific. Dr. Gavril Ardelean rămâne în conștiința sătmărenilor ca o mare personalitate științifică.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 mai 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.