Dr. Cosmin Rațiu, revoltat de sistarea plăților pentru serviciile stomatologice gratuite

Claudiu Ardelean, președintele Organizației Județene a PD-L Satu Mare, alături de dr. Cosmin Rațiu, consilier local și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști Satu Mare au susținut miercuri, 10 aprilie o conferință de presă la sediul partidului. În cadrul acestei întâlniri cu presa sătmăreană cei doi și-au exprimat dezacordul față de întârzierile cu care Guvernul Ponta a aprobat bugetele de stat în ultimii doi ani, precum și nemulțumirea față de sistarea plăților pentru urgențele stomatologice.

_DSC0002În primul rând, Ardelean a ținut să sublinieze că Primăria nu este în măsură să evalueze consilierii PD-L. “Consilierii pot fi evaluaţi în funcţie de activitatea fiecăruia doar de către populaţie. Mai mult, întârzierea adoptării bugetului la nivelul municipiuului Satu Mare nu este cauzat de un anumit consilier PD-L ci mai degrabă de Guvernul Ponta. Acest Guvern a tărăgănat bugetul până prin luna februarie copiind vechile obiceiuri ale Guvernului Năstase. Astfel că, înainte de a lansa acuzaţii ar trebui să se uite în propria curte”.

Dacă USL sunt la putere, să facă investiții! 

Ardelean a subliniat faptul că “spre deosebire de Guvernul Ponta, în 28 decembrie 2010, Guvernul Boc a adoptat bugetul pentru anul 2011 iar în data de 21 decembrie 2011, bugetul pe 2012. Sub Guvernul Boc s-a intrat într-o normalitate relativă. Nici până în prezent, drumurile și autostrăzile nu sunt reparate din cauza neadoptării la timp a bugetului. “Tot din cauza întârzierii bugetului, investițiile sunt în aer, iar guvernarea USL nu are scuză. Ei sunt la putere și trebuie să investeaască în orașul nostru”.

La Satu Mare vor fi cinci cabinete stomatologice pentru elevi

Dr. Cosmin Raţiu a dorit să lămurească ‘’catalogarea’’ sa de către primarul municipiului drept cel de-al zecelea consilier UDMR. “Eu nu sunt al 10-lea consilier UDMR. Eu sunt unul dintre cei doi consilieri PD-L. Am votat în cunoştinţă de cauză acel buget şi am făcut precizări cu privire la absenţa mea de la şedinţa din data de 4 aprilie, şi anume că nu s-au alocat bani pentru cabinetele şcolare stomatologice. Până la urmă, după mulţi ani de tergiversări. problema s-a rezolvat şi vom avea în total cinci cabinete dintre care unul există şi în momentul de faţă iar alte patru cabinete vor fi înfiinţate în curând. În timpul guvernării PD-L – UDMR am reuşit să reabilităm și Spitalul de Boli Contagioase. Probabil că nu am reuşit să comunicăm cu cetăţenii dar tot ce am făcut noi va rămâne comunităţii. În schimb USL nu şi-a arătat prezenţa în comunitate. Nu avem străzi şi locuri de joacă pentru copii. Revin încă odată şi doresc să subliniez că pentru mine nu a fost o jignire că am fost catalogat drept al zecelea consilier al UDMR. Eu am susţinut întotdeauna proiectele bine fundamentate, indiferent dacă au venit din partea UDMR sau USL”. După ce a prezentat câteva dintre investițiile care s-au făcut la nivel local în timpul guvernării PD-L și UDMR, s-au enumerat doar câteva dintre taxele ridicate de USL: taxa de 16% pe impozit, coplata, taxe pentru agricultori.

Rușine: 8 lei pe lună, pentru un pacient

Nu au fost uitate nici problemele grave aduse în sistemul de sănătate odată cu sistarea din data de 15 aprilie, luni, a plăților către medicii stomatologice care asigură urgențe și lucrări gratuite. Rațiu a arătat că, în calitate de vicepreședinte al Colegiului Medicilor Dentiști are cunoștință despre faptul că un număr de 74.000 de copii nu beneficiază de servicii stomatologice gratuite. “Suntem la nivelul anilor ’70 cu dezvoltarea sistemului de sănătate. Pentru un pacient avem alocată pe lună suma de 8 lei. Facem un apel la minister să ne aloce bani, deoarece este rușinos că doar 0,4% din buget să fie îndreptat spre stomatologi. Nu e normal ce se întâmplă. În țările civilizate, casele de asigurări subvenționează lucrările de prevenție", a spus dr. Rațiu, în  încheierea conferinței de presă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 11, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.