Artiștii plastici Ardelean Anton, Bakos Károly și Katona Andrea expun la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Satu Mare

Joi, 11 mai 2017, la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de arte vizuale a trei membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare: Ardelean Anton, Bakos Károly și Katona Andrea. Moderatoarea evenimentului a fost Varga Maria.

Vernisajul a fost onorat de prezența viceprimarului municipiului Satu Mare, Doina Feher, de președintele A.A.P. Satu Mare, Gergely Csaba și prim-vicepreședintele A.A.P. Tillinger Ștefan.

Doina Feher a apreciat că lucrările expuse sunt foarte frumoase, cei trei artiști plastici dau dovadă de mult talent. Și cu această expoziție A.A.P. demonstrează că are o activitate susținută tot timpul anului. Artiștii plastici au fost felicitați și li s-a urat să aibă succes în activitatea pe care o desfășoară.

Despre activitatea celor trei artiști plastici, și datele lor biografice a vorbit Varga Maria.

Ardelean Anton s-a născut în 14.02.1958 la Livada, județul Satu Mare. A studiat la Școala Generală Livada, Liceul Industrial Satu Mare, Politehnica Cluj – Facultatea de Autovehicule rutiere și mașini agricole, fiind repartizat după absolvire în 1984 la SMA Moftin. După revoluție înființează firma de familie SC ABAgroprod Srl până în prezent care se ocupă de producția agricolă vegetală pe 320 ha. Este pasionat de muzică și pictură din copilărie, scânteia fiind aprinsă în copilărie de pictorii Podolyák Vilmos, fost vecin, și Fodor Kálmán, fost profesor de desen în școala generală. Este autodidact în artele vizuale. Din 2016 se înscrie în Asociația Artăștilor Plastici Satu Mare, participând la expozițiile colective din Satu Mare, Carei, Cluj Napoca, Debrecen. Pictează în ulei natură statică cu flori și peisaje urbane.

Este prima sa expoziție personală.

Bakos Károly Sámuel s-a născut la Satu Mare, pe 17 octombrie 1960. Între 1987 și 1990 a învățat la Școala de Arte Satu Mare. Între 1991 și 1997 a lucrat ca profesor de desen. Din 1992 este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, participând la toate expozițiile colective. A avut expoziții personale la Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Fehérgyarmat, Csenger, Nyíregyháza, Gyöngyös, Debrecen. Lucrările sale au apărut în expozițiile colective de la Satu Mare, Tășnad, Baia Sprie, Nyiregyhaza, Csenger, Fehergyarmat.

Picturile sale în ulei se împart ăîn două categorii. Una, este reprezentată prin stil clasic, sunt lucrările pictate mai de demult, lacuri, suprafețe de ape, râuri, cu atmosferă liniștită, fără contraste tari. Recent și-a dezvoltat un stil nou, mai abstract. Apar femei, instrumente de muzică, combinația instrumentelor cu corpul uman, metamorfoza muzică-uman, domină contururile umplute cu culori în pete largi, simbolizând femeia.

Katona Andrea Carmen s-a născut la Satu Mare pe 2 august 1976. Este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Satu Mare din 2016. Din 2015 este elevă la Școala de Arte Satu Mare. A participat la Festivalul Şanselor Tale, concurs naţional de pictură şi grafică în 2015, concursul naţional de artă plastică Ion Irimescu în 2016, concursul naţional de grafică ”Puzzle figurativ” în 2016. A avut lucrări în expoziții la Satu Mare, Carei, Debrecen, Cluj. Realizează lucrări de grafică și pictură în ulei.

La rândul său, Gergely Csaba, președintele A.A.P. Satu Mare a rostit câteva cuvinte de apreciere la adresa celor trei membri ai asociației care expun. I-a caracterizat ca membri de bază, cu mult talent. Ardelean Anton este în primul rând un pictor care ocolește grafica. Temele lui preferate sunt în primul rând activitatea agricolă, el însuși fiind un specialist agricol. Pictează cu plăcere peisaje, realizate în culori vii ce denotă un artist plastic consacrat.

Un alt membru de bază a asociației este Bakos Károly, care se remarcă în primul rând cu peisajele sale și cu prezentarea metamorfozei femeii precum și scurgerea timpului. Lucrările artistului au întotdeauna ceva de spus, a subliniat Gergely Csaba. Katona Andrea se prezintă în expoziție ca și graficiană. Tablourile ei sunt în culori mai închise, realizate cu linii energice care denotă mâna unui maestru.

În cadrul vernisajului, cei prezenți în sala de expoziție au putut urmări și un frumos program muzical prezentat de către Antonia Lihet și Teodora Oros, eleve ale școlii de Arte Satu Mare, pregătite de către profesorul Călin Keresztesi. Expoziția poate fi vizitată până în data de 21 iunie 2017.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 11, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.