Ample manifestări prilejuite de Ziua Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

Vineri, 12 mai, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare a fost în sărbătoare, cu ocazia Ziua Colegiului Național. Conform programului, de la ora 10.00 a avut loc premierea olimpicilor eminescieni care au obținut rezultate meritorii la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor școlare în perioada mai 2016 – mai 2017.

De la ora 11.00 a avut loc dezvelirea plăcii comemorative în memoria dr. Vasile Scurtu, cercetător în domeniul istoriei, al folclorului și al lingvisticii regiunii sătmărene, profesor de limba și literatura română între 1930-1940 la Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare.

Cuvântul de salut la adresa oaspeților prezenți la eveniment a fost rostit de către directorul colegiului, prof. Liviu Rotaru care a amintit câteva repere din viața și activitatea ilustrului profesor pe plaiurile sătmărene.

A fost prezent profesorul Constantin Trăistaru, consilier al ministrului Educației Naționale, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, prof. Călin Durla, fiica ilustrului profesor Vasile Scurtu, Alexandra Chifu, și nepotul Ștefan Chifu. Cu vădită emoție Alexandru Chifu a vorbit despre personalitatea tatălui său și crezul său literar care în cariera lui de dascăl a contribuit la formarea a numeroși specialiști de înaltă ținută profesională. A vorbit despre Colegiul Național ”Mihai Eminescu” care a fost și este un adevărat focar de cultură. A mulțumit celor care au avut ideea de a readuce în memoria generațiilor de astăzi personalitatea profesorului dr. Vasile Scurtu.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor a arătat că este o deosebită plăcere să participe la dezvelirea plăcii comemorative dedicate unei mari personalități ale sătmarului din perioada interbelică. A spus că apreciază activitatea profesorului Vasile Scurtu și datorită faptului că o perioadă a fost și viceprimarul orașului Satu Mare. Kereskényi Gábor a felicitat întregul colectiv de elevi și cadre didactice de la CNME pentru rezultatele excepționale pe care le obțin în fiecare an și a asigurat conducerea colegiului de sprijinul Primăriei Satu Mare.

Au mai luat cuvântul Mircea Daroși, autorul monografiei ”Pe urmele lui Vasile Scurtu”. El a spus că năsăudenii îl poartă în inimă pe eminentul profesor. Primarul din localitatea natală a profesorului, Ioan Strugari, a spus că se bucură că profesorul Vasile Scurtu este atât de frumos omagiat și la Satu Mare. ”Între plaiurile năsăudene și cele sătmărene a existat o strânsă legătură prin oamenii de cultură de seamă care au activat aici în perioada interbelică: Dariu Pop, Emil Tișcă și alții”, a spus dr. Viorel Câmpean, prezent la eveniment din partea Bibliotecii Județene Satu Mare.

După dezvelire, placa comemorativă a fost sfințită de părintele protopop greco-catolic Dumitru Roman. În Sala festivă ”Vasile Lucaciu” a colegiului, de la ora 12.00 a avut loc întâlnirea elevilor olimpici și a profesorilor din CNME cu invitații de onoare,în coordonarea directorului Liviu Rotaru și a directorului adjunct prof. Cherecheș Nicoleta. Programul manifestărilor a mai cuprins lansarea revistei școlare în limba franceză ”Nos essais” și activități demonstrative organizate pe catedre.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 12, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Ample manifestări prilejuite de Ziua Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

  1. Să luăm așadar aminte la profesorul Vasile Scurtu, despre ale cărui “reale servicii aduse istoriei literare și lingvisticii române”, criticul C.D. Papastase scria: “E drept că domnia sa nu a prea făcut caz de aceste contribuții, cu care oricare altul s’ar fi împăunat și nu ar fi contenit să o declare. Mă gândesc la adevărații cercetători, la adevărații îndrăgostiți și creatori de frumos, cari aproape anonim, construiesc fără să se împăuneze. Cercetările lor aduc un aport indiscutabil la cunoașterea neamului nostru și totuși ei nu fac caz de lucrul acesta. Creațiile lor îmbogățesc patrimoniul culturii noastre și totuși ei nu îndrăznesc să o declare”. Și continuă: “Modestia lor este însă recompensată, tăcerea lor înfrântă și din simpli anonimi devin deschizători de drumuri noi, prin care ideile lor, principiile lor triumfă. Acesta este și cazul d-lui Vasile Scurtu” (apud V. Câmpean et al. – Vasile Scurtu, zece ani în serviciul Sătmarului, p. 60).

    Și să ne păstrăm un interes viu pentru lectură, cum îi va fi îndemnat profesorul Scurtu pe elevii săi. Căci chiar premiant fiind, nu e încă o garanție că vei rămâne cu deprinderi culturale formative. De exemplu apreciatul universitar Ionel Haiduc (fost Președinte al Academiei Române, recent sărbătorit de U.B.B. la 80 de ani), menționat în același Caiet cu “premii la concursuri de literatură” ca elev (la C.N. Emil Racoviță) al lui Vasile Scurtu, întrebat într-un interviu din 2012 dacă i-a fost suficientă literatura tehnică, răspundea: “Da, am citit enorm, am stat cu nasul băgat în lucrările de chimie. Îmi este suficientă. Nu am renunţat şi nu voi putea renunţa niciodată la ea.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.