La Casa Meșteșugarilor a avut loc cea de-a V-a ediție a Târgului Educației

Vineri, 12 mai, 2017, la Casa Meșteșugarilor de pe strada Ștefan cel Mare, între orele 10.00 – 15.00 s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Târgului Educației, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean și Consiliul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare.

Evenimentul a devenit deja o tradiție și face parte din Campania de orientare vocațională a elevilor. Așa după cum scrie pe pliantul prezentat de Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, „Plănuiește-ți cu grijă viitorul, pentru că acolo o să-ți petreci restul vieții.”(Mark Twain). Organizatorii evenimentului doresc în primul rând să informeze elevii claselor a VIII-a, care termină ciclul gimnazial, cu privire la oferta educațională a liceelor din județul Satu Mare.

Au fost prezenți și au luat cuvântul profesorul Călin Durla, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, profesorul Constantin Trăistaru, consilierul ministrului educației naționale, reprezentanți ai autorităților locale. Inspectorul general prof. Călin Durla a mulțumit tuturor pentru munca depusă pentru organizarea cât mai bine a standurilor fiecărei școli și a urat ca fiecare elev să-și găsească locul potrivit la liceul la care dorește să învețe.

Profesorul Constantin Trăistaru a vorbit despre necesitatea desfășurării unei orientări școlare corespunzătoare, astfel ca fiecare elev să-și găsească locul în viitoarea etapă de pregătire școlară, corespunzător cu aptitudinile, capacitatea și dorința fiecăruia. A vorbit despre nobila misiune a cadrelor didactice în pregătirea pentru viață a elevilor și a dat câteva sfaturi utile elevilor.

La Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Planul de școlarizare pe anul școlar 2017-2018 arată astfel: o clasă cu 28 de locuri la profilul matematică-informatică bilingv engleză, o clasă cu 28 de locuri, matematică-informatică intensiv informatică, două clase (56 locuri), la profilul științe ale naturii bilingv engleză, o clasă cu 28 de locuri științe ale naturii, iar la științe sociale tot o clasă cu 28 locuri.

În dorința de a prezenta și oferta educațională a unui colegiu tehnic, am ales cel al Colegiului Tehnic ”Unio-Traian Vuia” Satu Mare. În domeniul electric, o clasă în calificarea tehnician electrician electronist auto, la școala profesională de trei ani sunt prevăzute 4 clase, după cum urmează: lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic (14 locuri) – sudor (14) locuri. Mecanic auto, două clase a câte 28 locuri în limba română și limba maghiară, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (14 locuri) – zidar, pietrar, tencuitor (14) locuri.

La școala postliceală sunt prevăzute trei clase, tehnician instructor auto, tehnician operator mașini cu comandă numerică și administrator rețele locale și comunicații, toate cu limba de predare română.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 12, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.