Trei lansări de carte în debutul Zilelor Casei Corpului Didactic „Dariu Pop” Satu Mare

Luni, 15 mai 2017, începând cu ora 14.00, Casa Corpului Didactic „Dariu Pop” Satu Mare a găzduit un important eveniment cultural, trei lansări de carte: ”Un periplu al frumuseții în Țara Oașului. Împletitul miresei” a prof. dr.Mihaela Grigorean, ”Reflecții în timp” a pictorului Nicolae Pop și ”Pietre de fulger” a poetului, criticului şi profesorului Ioan Nistor. Evenimentul a deschis seria de activități înscrise în programul Zilelor Casei Corpului Didactic „Dariu Pop”, ediția a II-a.

Această activitate culturală programată în deschiderea evenimentului, alături de vernisajul expoziției pictorului Nicolae Pop a oferit dascălilor sătmăreni prilejul să cunoască opera culturală a unora dintre ei, care își dedică timpul atât formării elevilor, căci fiecare dintre scriitorii care au lansat astăzi volume personale sunt și dascăli, cât și opera lor artistică.

În deschidere a luat cuvântul directorul instituției, prof. dr. Ioan Viman, care a prezintat contextul acestei manifestări: împlinirea unui an de la momentul în care instituția a luat numele lui Dariu Pop, precum și aniversarea memoriei acestuia, și inspectorul școlar general prof. Călin Durla. Lansările de carte au fost moderate de oamenii de cultură sătmăreni Ioan Nistor, Alexandru Zotta, George Vulturescu, Ștefan Haiduc și bineînțeles autorii cărților. În sală au fost prezenți inspectori școlari, foști directori ai CCD, cadre didactice, oameni de cultură și reprezentanții mass-mediei sătmărene.

Mihaela Grigorean, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Negrești Oaș, a lansat volumul ”Un periplu al frumuseții în Țara Oașului. Împletitul miresei”, apărut la editura „Ecou Transilvan”. Autoarea a spus despre cartea sa că: „ideea scrierii ei s-a născut din dorința simplă de a împărtăși bucuria firească, copilărească poate, a participării la o tradiție unică din Țara Oașului – împletitul miresei, un obicei mai puțin oferit privitorilor, dar dăruit tainic celor care au vederea întoarsă spre înlăuntru”.

Această carte „este o pledoarie pentru a spulbera pe cât va fi cu putință, prin forța cuvintelor și a imaginilor, anumite prejudecăți legate de Țara Oașului ”, unde – spune atât de frumos autoarea – „e inspirat să călătorești în inima satelor pentru a ajunge la inima oamenilor, întorcându-ți privirea înăuntru, către inima ta…acolo unde nu mai e hotar” (Ana Cicio). Autoarea invită cititorul la un „dialog cu propria conștiință” prezentând imagini din ”arhiva sufletească a Țării Oașului”, fotografii vechi și noi, vârste și ipostaze, crâmpeie de viață, de o frumusețe aparte, deschise „oricăror intuiții, trăiri, gânduri sau reflecții” menite să stârnească „frumusețea unui Univers Oșenesc, împletind constelații perisabile și eterne deopotrivă…”».

Ștefan Haiduc a afirmat despre cartea Mihaelei Grigorean că: «Relevând acest ritual ca o componentă distinctă care alcătuieşte matricea spirituală a Ţării Oaşului, Mihaela Grigorean întreprinde un demers substanţial despre „rânduiala împletitului – o cosmologie a Frumuseţii în Ţara Oaşului. Rezultatul este această carte fascinantă, pe care o parcurgi cu reală încântare şi uimire, cu nerăbdare dar şi cu teama ca această vrajă care te cuprinde să nu se risipească prea repede. Este bucurie curată şi nemărginită ceea ce ne dăruie, şi nu ştii ce să admiri mai mult: frumuseţea de neegalat a fotografiilor, sau farmecul neasemuit al textului.»

”Reflecții în timp”, este cartea pictorului Nicolae Pop, lansată cu acest prilej. Nicolae Pop, profesor, din Apa a desfășurat o activitate multilaterală, artistul fiind şi scriitor, ilustrator de carte și pictor. În colaborare cu soţia sa a realizat frumoasa și valoroasa monografie a comunei Apa. Despre cariera artistică a lui Nicolae Pop şi lucrările lui, care se regăsesc în numeroase colecţii din ţară şi străinătate și care au fost expuse la Casa Corpului Didactic Satu Mare a vorbit dr. Alexandru Zotta

”Pietre de fulger”, cartea poetului, criticului şi profesorului Ioan Nistor, ne-a oferit prilejul reîntâlnirii cu poezia autorului, cu sensuri artistice profunde, care afirma într-un interviu acordat domnului Aurel Pop (Ioan Nistor, „Poezia este fructul iubirii dintre ideal şi realitate…”, dumnealui crede că au existat mereu în sine „doi Nistori. Unul, rob al şcolii, celălalt, rob al scrisului. Neantagonici, ba mai mult, sprijinindu-se reciproc. A fi profesor însemna exactitate, sobrietate, reţinere… A fi poet însemna o revărsare în libertatea lumilor ficţionale.” El a afirmat că scriitorul: „Este posesorul unei sensibilităţi peste medie şi al capacităţii de a privi în viitor. Simte mai repede răul, pericolele, vede mai bine mizeria, poate trage mai repede semnalul de alarmă. E specializat, să zic aşa, în captarea sensurilor sau nonsensurilor care implică fiinţa umană.” Mai departe Ioan Nistor a mărturisit că: „Versurile mele sunt fructul unei iubiri disperate dintre un ideal şi realitate… Au ceva din suflul unei file de jurnal, sunt nişte scrijelituri, dacă mi se acceptă, pe scoarţa traumatizată a unui mesteacăn de demult. Lirice sau prozaice, izbutite sau nu, au un substrat social, semne prin care am refuzat condiţia de cobai pe care istoria ne-a impus-o tuturor cu insistenţă. Simt că scriind exist, iar când tac, nu mai exist. […] Cei ce scriu, şi mi-ar plăcea să fiu considerat printre ei, sunt fericiţi doar în căutare… De idei, de sine, de expresii unice, de capodopere. Finalitatea, fericirea, nici nu le aparţine măcar, doar noile expediţii şi proiecte îţi pot lăsa gustul fericirii.”

Marți, 16 mai, Zilele Casei Corpului Didactic vor continua de la ora 14:00 conform programului cu expunerea profesorului Alexandru Zotta „Condiția actuală a limbii române”. La manifestare au fost invitați: cadre didactice din învățământul sătmărean, inspectori școlari, profesori de limba și literatura română, profesori pentru învățământul primar, profesori documentariști, bibliotecari, prieteni și apropiați ai culturii sătmărene. Acest moment va fi urmat de lansarea cărții: Intermitențe critice”, al treilea volum dintr-un ciclu, în care autorul profesor dr.Alexandru Zotta, care a parcurs un important drum în cultura sătmăreană, fiind atât profesor, cât și inspector școlar de limba și literatura română, director al Casei Corpului Didactic, abordează diferite profiluri literare și studii de analiză literară. De-a lungul timpului, dumnealui a colaborat atât la revistele literare sătmărene, cât și la importante reviste din țară. A contribuit la apariția revistei ”Echipa”, a avut o bogată activitate de cadru didactic universitar la filiala sătmăreană a Universității ”Vasile Goldiș” din Arad.

Programul de marți va continua cu promovarea proiectului concurs interjudețean cu participare națională „Biblioteca: fereastra deschisă spre nenumărate vieți”, ”, ediția a V-a (inclus în Calendarul activităților educative regionale și interjudețene emis de Ministerul Educației Naționale – CAERI, poziţia 797), inițiat de Casa Corpului Didactic şi Inspectoratul Școlar Județean și coordonat de aceste instituții în colaborare cu Biblioteca Județeană. Proiectul „Biblioteca: fereastra deschisă spre nenumărate vieţi. Ştafeta poveştilor” a fost realizat cu scop educativ și cultural. La întâlnirea de marți vor fi prezentate propunerile pentru ediția din anul 2017, a V-a ediție a proiectului, regulamentul de concurs și condițiile de participare, precum şi secțiunile concursului: concurs de creații literare, concurs de creații plastice, „Ștafeta poveștilor” destinată elevilor din învățământul primar, concurs de reviste școlare în format electronic, simpozion pentru cadrele didactice.

La acest concurs pot participa elevi din clasele Pregătitoare până la clasele a XII-a, coordonaţi de cadre didactice bibliotecari din unitatea școlară înscrisă în concurs. Concursul se desfășoară în perioada mai – octombrie , după cum urmează:
– înscriere – lunile mai-iunie;
– realizarea lucrărilor – mai – septembrie;
– jurizare – octombrie 2017;
– predarea „Ștafetei poveștilor” – septembrie – octombrie 2017;
– premiere – în luna octombrie 2017, desemnată „luna internaţională a bibliotecilor școlare”.
Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi în luna octombrie pentru premiere, când se va organiza o gală de premiere.
Având în vedere faptul că elevii din învățământul primar au participat cu mare entuziasm la edițiile anterioare a proiectului, când acesta includea o „Ștafetă a poveștilor” ăe care o transmit de la o școală la alta în cadrul unei întâlniri și schimburi de experiențe de lectură între elevi, organizatorii au decis ca și ediția din acest an să cuprindă această secțiune dedicată numai elevilor din învățământul primar.
Organizatorii evaluează creațiile literare și artistice în funcție de creativitate, originalitate, claritate și corectitudine în exprimare, fiecare creaţie şi fiecare autor al lucrărilor individuale, respectiv echipajele participante la „Ştafeta poveştilor” concursul de afişe vor fi premiați cu diplome și cărți, conform ierarhiei stabilite de membrii juriului care va evalua lucrările pentru fiecare secțiune. De asemenea, lucrările premiate beneficiază de expunere publică, publicarea pe site și în publicațiile Casei Corpului Didactic „Dariu Pop” Satu Mare.
În cadrul aceluiaşi eveniment se vor acorda premii bibliotecarilor şi profesorilor documentarişti pentru activitatea derulată în anul 2016. Se vor acorda următoarele premii: „Bibliotecarul anului 2016”; „Profesorul documentarist al anului 2016”; premiul pentru debutanţi şi un premiu de recunoştinţă pentru o bibliotecară retrasă din activitate.
Miercuri, 17 mai, de la ora 15:00 va avea loc gala de premiere a membrilor colectivelor de redacție ale revistelor școlare care au participat la concursul județean organizat anual de Casa Corpului Didactic.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 15, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.