Acțiune preventivă a polițiștilor și jandarmilor sătmăreni, la Centrul de Plasament Diana

Siguranţa copiilor pe internet, în special, şi prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în general, au fost temele dezbătute de poliţişti şi jandarmi împreună cu copiii instituţionalizaţi de la Centrul de Plasament Diana din municipiul Satu Mare, într-o întâlnire organizată în parteneriat, joi, 11 aprilie 2013.

DSCN1062În cadrul întâlnirii, inspectorul de poliţie Hrihorişan Felicia, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agentul principal Virag Tiberiu, poliţist de proximitate, au atins o temă sensibilă privind utilizarea în siguranţă a internetului, subliniind faptul că între sutele de prieteni pe care copiii şi-i fac în reţelele de socializare pot să apară persoane care nu le vor binele şi care ar putea chiar să-i abuzeze.

Poliţiştii i-au sfătuit pe copii să nu ofere informaţii amănunţite despre situaţia lor reală, concretă, cum sunt programul de şcoala, locul în care se află, să nu răspundă la invitaţii de a se întâlni cu persoane necunoscute sau cunoscute doar în spaţiul virtual, să nu posteze poze în ipostaze provocatoare şi, în general, să nu răspundă solicitărilor care li se par nepotrivite ori le trezesc suspiciuni (să furnizeze informaţii, să posteze fotografii nud, să meargă la anumite adrese, să păstreze secret anumite comportamente indecente).

Elevilor le-au fost prezentate filme ilustrative privind riscurile la care se expun pe internet, dar şi regulile pe care trebuie să le respecte pentru a nu deveni victime ale pedofililor sau ale hărţuitorilor. Totodată, a fost prezentat şi site-ul www.sigur.info, care oferă informaţii privind utilizarea în siguranţă a internetului de către copii, precum şi posibilitatea de a raporta un abuz online.

Reprezentanţii jandarmeriei, colonelul Ionescu Cătălin şi căpitanul Lucuţ Camelia au insistat asupra faptului că oamenii legii sunt pentru a-i apăra şi proteja, motiv pentru care copiii trebuie să li se adreseze ori de câte ori sunt victime ale unei infracţiuni. Jandarmii le-au expus anumite situaţii care îi pot face vulnerabili pe stradă, cum sunt faptul de a intra în discuţii cu străini sau de a accepta dulciuri sau alte bunuri de la necunoscuţi ori de a merge acasă la aceştia.

DSCN1053Copiii au recunoscut faptul că s-au întâlnit cu astfel de situaţii în care persoane necunoscute au reuşit să le câştige încrederea şi să-i facă să răspundă la diferite invitaţii, care puteau constitui, în opinia celor prezenţi, situaţii cu risc deosebit de victimizare.

Totodată, copiii au fost îndrumaţi să adopte un comportament social corect şi să nu adere la grupuri care comit infracţiuni.

Acţiunea a fost apreciată de toţi cei prezenţi, 17 copii şi trei angajaţi ai unităţii de ocrotire, cât mai ales de coordonatoarea centrului, Oprea Rodica, care a conchis că întâlnirea a fost benefică şi instructivă, întrucât lipsa unui mediu familial normal şi a afectivităţii părinteşti îi determină pe aceşti copii să caute afecţiunea şi atenţia după care tânjesc în orice persoană care pretinde că le-o oferă.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 11, 2013. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.